Mommy to be puasa di bulan ramadhan....

Assalamualaikum mommy to be. Nk tanya lah, mommy to be yg dah ade pengalaman berpuasa time ramadhan ketika pregnant. Korang mkn ape ye time puasa especially time sahur. Sy dh masuk 8 bulan pregnant and first time mommy to be. So nk tahu masa puasa makanan ape ye yg boleh tahan sampai ke waktu berbuka. Harap dpt membantu. Tak tahu lah anak dlm perut ni beri kerjasama atau tak masa puasa nnti. 😂

1 Balas

tahun lepas saya pun puasa masa 8 bulan, alhamdulillah dapat puasa penuh. saya makan jenis yg tinggi serat dan protein. contoh: (1) roti/wrap wholemeal dgn pelbagai jenis sayuran (salad, carrot, timun, brocoli, tomato) letak ayam/daging/telur. ala ala subway tu. (2) oatmeal/overnight oats dgn buah (3) air masak/ susu bersama rendaman kurma 2-3 biji/ air madu kurma mmg wajib juga makan 2-3 biji. tiap kali sahur akan ambil 3 jenis atas ni. saya mmg tak makan nasi lansung sbb alahan. jadi mmg akan cari alternative lain utk makan berat yg tinggi serat & protein. Alhamdulillah boleh tahan sampai berbuka

1y ago

Terima kasih atas sharing nya. Sy boleh cuba nnti time sahur. 😊