Anak kerap menangis kuat

Hai Mommies/daddies, Baby sy sekarang umur 1 bulan 20 hari, bila malam pukul 9 ke atas dia selalu nangis dengan kuat. kuat yg mcm orang kata mcm kena cubit.. Nak kata kembung, dia selalu kentut, berak pun okay sehari, sy tak rasa sebab sakit perut or kembung.. kalau kata lapar, sy bf+formula, kita bagi susu sampai termuntah2 dia, so maksudnya dia kenyang.. tapi still baby nangis kuat, lepastu sy igt sebab benda2 halus.. so mmg pasang ayat2 alquran, selalh baca dkt dia.. tetap baby nangis.. dia tidur tu mcm x lena, dia nak kita pegang je, jadi nya dia akan start tidur pukul 2 pg ke atas.. lepas sy bedung n bg tidur atas dada.. ibu2 ada mcm sy tak? atau ada tips tak utk bg baby sy x nangis malam, sy dan suami buntu mcm2 buat 😭

1 Balas

Okay mommy.. first breath in, breath out. Normal tau baby macam ni. Masa saya first jaga baby pun rasa penat sangat. Saya pun pernah sampai biarkan je anak tidur atas saya. Apa yang saya tahu, baby baru lahir ni, dia tak biasa lagi dengan dunia baru. So orang cakap kena bedung. Biar dia rasa selamat macam dalam womb kita. Lepas baby minum susu, cuba sendawakan dia. Urut perut dia, pakai minyak sikit, tuam ke. Kadang kadang ya dia kentut, tapi kita maybe tak perasan dia masih kembung. Anak saya dulu ada colic, so lepas jumpa doctor baru tahu. Doctor bagi ubat, then baru dia kurang nangis malam. Bukak je surah semua tu. Kadang kadang white noise machine pun menjadi. Sabar sikit je lagi okay mommy. Biasa anak 6 bulan dia dah okay sikit, dah biasa dengan dunia. Awak dengan husband cuba take turn tidur. Dia tidur dulu, awak berjaga. Lepas tu awak pulak tidur, dia berjaga. Awak rasa tak boleh lagi, cuba tukar lampin pula. Kadang kadang diorang ni, bila basah sikit terus tak selesa. Atau maybe dia rasa sejuk/panas sangat. Good luck tau.