Pedih ulu hati

Hai mommies semua..ada tak sape yang pernah pedih ulu hati..masa 18week or 19week saya pernah alami pedih ulu hati then dah ok selepas tu.. Now pedih ulu hati datang balik.. sekarang saya dh 21week..ada sebarang petua ke or nasihat dari mommies semua.. Saya baru 1st baby.. Risau jugak?

7 Balas

sy klu mkn rempah2 & yg masam2 @ mknan yg masuk halia..mmg akn rsa camtu.. kdg2 xleh elak.. tpi sy sentiasa sediakan gaviscon.. sy dpatkn nsihat dktor dlu.. dan doktor bgi.. dri knd[ngan 6bln smpila skrg dh 8bln lebih.. sy still kena ada gaviscpn dlm handbag.. sentiasa standby..

Nak hilangkan terus tu saya takde petua. Tapi untuk legakan seketika tu, saya elakkan makan makanan yang pedas walaupun sekadar sos cili. Dan saya kerap minum air masak bila rasa pedih ulu hati tu datang.

Sya pun prnh alami mcm tu. Sya minum susu yg rendah lemak (brand fresh milk sedap)&tnpa gula. Atau sya spu minyak angin dekat dada. (selalu sya guna minyak cap kapak).

Saya pun sama..sakit ulu hati..gastrik kuat..doktor bg ubt air utk kurangkan sakit tu..cuba elakkan mkn pedas..minum susu

Jgn mkn pedas2 .byk kan minum air msk..klu masih sakit..akk akn minum gaviscon.

Minum susu insyaallah mujarab

kurgkn mknn brminyk & pedas