Takde selera makan

Hai mommies semua. Ada yg mcm saya tak? Saya first mom and skrg first trimester. Saya takde selera nak mkan. Kadang sampai menangis sbb lapar tapi tak boleh nak telan makanan. Nasi dengan saya skrg ni ibarat musuh ketat. Kadang paksa jgakk mkan sbb fikir baby dalam perut. Ada masa boleh telan nasi, ada masa tak boleh. Mkan pun mcm kena paksa. Mkan 2 4 suap dah kenyang. Tapi tak lama lepastu mesti lapar balik. So far saya takde mengidam benda pelik-2. Makanan lain mcm buah-2 ada jgakk saya mkan tapi sikit-2 je. Huhu. Saya sampai overthinking takut baby saya tak dapat berkembang dengan baik, tak cukup zat & nutrisi. 😭

4 Balas

Hi Mommy Ct, samalah saya pun macam awak sekarang ni. Benda yang favourite pun terus tak boleh tengok atau bau, nanti rasa nak muntah. Banyak benda saya tak lalu nak makan. Caranya memang kena try and tukar jenis makanan/menu berlainan dengan kerap so that tak cepat muak. Also, pecahkan portion jadi kecil dan kerapkan makan so that perut sentiasa rasa kenyang. Oh, makan dragonfruit untuk sembelit, sangat sangat membantu. In Shaa Allah semoga dipermudahkan semuanya 😊

sya pn trimester prtama dgn nasi mcm musuh ketat, tp still masak kan utk suami n anak2 tp x makan, sy cari menu lain utk naikkan selera makan, makan roti, sup, soto,mee bandung mcm2 lagi menu kdg masak sndiri kdg sy beli sbb mmg x blh dgn nasi

sian awak. kena try & error. sy alah teruk juga 1st trimester. lapar kan paksa juga la makan walaupun tahu lepastu akan muntah. 🥹 takboleh telan nasi, cari pengganti nasi. roti ke pasta, bihun. kuat k 💪🏻

10mo ago

🥹. Saya takde muntah-2 pun cuma rasa loya. Saya cuba jgakk mkan buah-2 ataupun cari makanan lain cuma tu lah, kadang rasa tak kenyang. Terpaksa mkan nasi jgakk tapi rasa mcm kena paksa pulakk bila mkan. 😅. Kadang kesian baby dalam perut. Tngok org lain elok je ada teringin nak mkan itu ini + mengidam tapi saya takde pulakk mcm tu. Org lain berselera mkan bnyk-2, saya ni kadang termenung dulu baru slow-2 suap nasi. Itupun dalam 3 4 suap lepastu dah kenyang 🤦‍♀️😩

saya pulak masuk 9weeks ni lagi teruk rasa loya..sampai bau badan sendiri pun tak lalu smpai bertukar2 baju sbb x tahan bau sendiri😩