Batuk-batuk bahaya kan bayi tak?

Hai mommies. Saya nak tanya. Kalau ibu asyik batuk2, baik sekejap pastu batuk balii, boleh jejaskan bayi dlm kandungan tak? Sebab saya batuk sampai terkencing2. Anak first n second xde mcmni pulak.

2 Balas

Mgkn pelvic sis dah lembut berbanding pengalaman sebelum, bila posisi baby menekan di pundi kencing mmg akan terkencing sewaktu batuk atau bersin. Jgn dukung berat ,, byk berehat, dan terpaksa sabar hingga delivery. Waktu pantang jg kembali dalaman. Mmg x blh avoid. Rujuk doc urk masalah batuk pastikan tiada virus dan sekadar batuk biasa supaya baby ok, makanan makanan yg berkhasiat utk tingkatkan imune system. Jgn amik ubat sebarangan tanpa disahkan doc sewaktu mengandung.

Kena faham bayi dlm kandungan duduk dlm kantung berisi air ketuban yg berfungsi sbg kusyen. Kalau setakat gegar sbb batuk, should be fine. Tp kalau risau batuk tu dsbbkn virus, kena rujuk doktor lah. Sbb virus ni bhy boleh attack kandungan juga.