Kerap batuk ketika hamil

Baru ni terkena batuk yg sgt teruk, bayangkan lah dh la pregnant pastu batuk. Mmg perit sgt tekak. Dah la mmg sedia mengah, bertambah lelah rasa. Pastu sampai terkencing2 ketika batuk. Adakah patut runsing ? Sbb nya dulu ada kes ibu ni dia kerap batuk rupanya dia bkn terkencing tapi air ketuban dia leaking sikit demi sikit sehingga terpaksa czer utk kluar kan bayi pramatang. Sy risau sgt. Sbb baru pregnant 4bulan. Boleh check kandungan air ketuban tak kalau usia kandungan 4 bulan ni ?? #bantusharing

1 Balas

Hai. Cuba tanya doc yang check up sis boleh tak scan check kandungan air ketuban. Kalau nak buat detail scan better tunggu 20w boleh tengok keadaan kandungan, jantina, berapa banyak kandungan air ketuban juga. So tanya doc dulu ya. Kalau batuk saya pernah alami tapi dah nak masuk trimester 3. Memang sukar nafas. Tapi kadang batuk sebab pembawakan budak. Kalau saya makan ubat apa pun tak jalan. Tradisional ke apa sama. Tapi bila dah bersalin batuk tu hilang