Batuk-batuk

Nak tanya, kalau batuk2 bahaya tak ye untuk baby dalam kandungan. Sekarang dah nak masuk 17weeks. Dah seminggu lebih batuk. Last week dah pergi check and doc dah bg ubat batuk. Harini masih batuk cuma dah tak kerap and teruk, so saya tak makan ubat sangat dah. Patut teruskan ambil ubat sampai hilang batuk atau stop ye?

1 Balas

Jika boleh dikawal, boleh stop mkn ubat. Tp perlu monitor batuk tu, sbb immune system masa mengandung akan turun sedikit. Pengalaman saya, saya mula batuk on off dari 4 bulan sampai saya nak beranak.. KK suggest buat test utk TB, ambil darah dan kahak. Semua normal, tak ada apa2 masalah sampaikan nurse dgn doktor pun hairan😅. In the end, diaorg inform sbb hormon or immune system shj. Jadi sebaiknya mommy monitor ya. Kalau teruk sangat dan menganggu tidur, boleh makan ubat. Banyakkan minum air suam, elakkan air sejuk. Kurangkan atau elakkan terus makanan yg boleh trigger gatal2 tekak or batuk. Hope it helps