HB Low 9.9 , mohon bantuan mommies2 cara lain yang berkesan 😭

hai mommies . . nak tanya HB Low mommies2 buat macam mana ya ? saya makan zincofer terus pitam muntah2 lah . . ada cara lain tak nak naik kan HB 😭

16 Balas

Saya punya hb mula turun pada kandungan 4 bulan, dari obimin switch supplement to iberet as per adviced by misi. Cuma kk tak provide so kena beli sendiri. Take iberet upon waking up every morning time perut kosong dengan air putih. And start consume lactation jelly by nufiya upon evening everyday. Until now hb maintain 13 keatas alhamdulillah and baby pun active sangat bergerak dalam perut. You can do it. Jaga diri selalu ya sis. ☺️

2y ago

Saya beli dari shopee je ☺️

dik kalau awak dlm trimester 1,dan ada loya n muntah2 awk mkn apa pun akn keluar balik. even pil kecik ke besar ke😂.. awk minum je mcm biasa ubtnya.. kalau boleh amik time mlm waktu tidur.. kdg muntah akn keluar ubtnya, kdg muntah x keluar ubtnya tp akn rasa bau2 ubt sekalikn😊..xpe.. continue je.. lama bila vitamin tu dh serasi dlm bdn kita muntah pun akn berkurangan.. kerap minum air juga.. ☺️

2y ago

ooh mcm tu, cuba chk pemakan juga ye. sy pun 27w. apa kata awk stop ubt tu, dan amik obimin pluz. beli kat farmasi. sekotak boleh guna 1 bln x silap sy, vit dlm tu tggi sikit utk yg ada hb low. and senang juga nk telan sbb dia jnis tablet 💊..

Sy minum susu maaez.. hb naik.. morning sickness pon hilang.. byk pilihan perisa yg ad boleh pilih ikut selera. Sbb sy dulu smpai masuk 4 bulan muntah.. berat hilang smpai 10kg.. alhamdulillah skrg sleera makan ok muntah dh tkde.. berat naik dah sekilo🤣🤣 happy sgt.. lpstu minum pati delima.. tk kesah jenama apa.. yg mampu dan mudah dpt.. janji ada delima.. elok tuk naikkan hb

2y ago

Ada 2 jenis kak, yg caffein tu coffee.. mmg untuk mencerah.. kak try tengok kt ig.. susu maaez.. beli yg susu kambing.. ad byk flavor.. kurma, pisang, strawberry, dll.. mmg rumusan dia baik tuk ibu mengandung.

sy pun hari tu , 10 da paras paras pagar 😅cube makan waktu malam sblum tidur , janji 2 jam lepas makan ye . lps tu bole dptkan suggestion utk iberet . sbb sy makan zincofer pun tak jalan 😅 .iberet ni naik skit . then sy try jus mamariam . bole jugak try pati delima dan buah jambu batu .. bykkan makan sayur sayur yg hijau mcm bayam .. yg tggi zat besi .. ☺️

2y ago

klu dekat fb byk rasenye agent2 die .. atau pegi page yg official . sy pun sbb org bagi . sedap je rase die . tapi klu ade gdm dielakkan utk makan sbb takut kencing manis kan .

Cuba tukar vitamin ? kalau sy makan obimin PLUz semua sudah da dalam tu , pastu sy Mmng x minum yg berkafien .. makan buah buahan mcm oren,buah plum, avocado,Apple LEPASTU makan ubat obimin sy mesti sarapan dlu .. pastu jarakan dlm 1 jam baru makan vitamin obimin sbb sy ada gastrik

Minta tukar ubat , saya makan iberet jaa sekarang ni . 4 jenis tu saya memang takboleh masuk . Akan drama mcm2 nanti . Amalkan dgn air limau fresh , oren fresh . If makan ubat malam , pagi minum susu . Alhamdulillah saya dari pregnant 3 bulan sampai 8 bulan ni hb saya 11.5 keatas .

cara saya, makan zincofer 2 jam slps makan malam sebelum tidur dgn air sunquick tanpa gula. amalkan iron rich diet, lepas makan makanan tinggi zat besi, makan buah tinggi vitamin C. vit C bantu penyerapan zat besi dlm darah

2y ago

sakittt..tpi xdecara lain dh... sy susah mkn ubt

sy juga sbelum ni hb low tapi sy cuba untuk makan vitamin kk bagi 2 jam sebelum @ selepas mkn baru la tubuh kita boleh menyerap iron dngn maksina. alhamdulilah skarang hb sy dah 12.5 ☺️

Saya minta tukar ubat, doktor bagi maltofer. Makan waktu betul pun main peranan. Kurangkan kaffein, kopi teh milo coklat dll.

try mkn iberet.. mnum sunquick kosong tkdk gula..mkn jmbu btu..mkn dgg n syur byam..and last mnum mamariam..srs mnjdii