Sharekan pengalaman ibu2 yang kena beranak paksa (induce)

Hai mommies, boleh tak share pengalaman or prepararion dari segi mental and fizikal untuk mommy yg kena bersalin paksa (induce). Saya baru balik check up, baby besar and dr bgi tarikh lagi 2w datang semula and if baby mmv besar lgi dia ckp kena warded and bersalin paksa. Saya first mom so tk tahu apa persediaan untuk diri saya. Takot pon ada

5 Balas

takot itu pasti 🤣 tapi kita kena ready mental utk apa sahaja msa dh warded nanti. kalau saya, mula2 doktor akan test cuba induce guna belon tu, belon tu akan jatuh bila bukaan kita dh byk. tapi dgn saya x mnjadi guna ni, saya guna ubat. ubat dimasukkan kat vagina kita tu. lps tu kita seharusnya kena sakit.kalau x sakit, bukaan x jalan la mksudnya 🤣 bila x jalan tu la kita akan dicuba lagi dan lagi kalau baby x ada apa maslh.

saya 2 kali kena induce. takut? tak fikir. lebih excited nak jumpa baby. saya rasa, jangan difikir sangat takut tu. baru kita relax sikit. sekarang ni 8 bulan mengandung, kalau kena induce lagi, reda. minta dijauhkan czer. minta juga Allah bagi izin untuk bersalin normal tanpa induce. tugas kita, banyakkan doa. minta kat Allah. kena yakin Allah makbulkan. insyaAllah semoga Allah mudahkan 💓

from experience saya 3kali beranak, bersalin paksa nii boleh terima lagii .. yg paling susah nak terima emergency czer, dengan tiba2 kena tolak masuk ot, xde preparation langsung, semuanya berlaku sgtt pantas, kurang lebih 2jam dah dgr suara baby 😭

4d ago

Saya nyee nebesss tapi tulaa dh kalau itu yg terbaik so mmg redha cuma nk kena ready bab induce je🌚🌚🌚

Sis ada gdm ke apa apa tak ? Skrg berapa week ye

4d ago

Takde gdm pon wak, kita lepas dari 3 kali minum air gula . Paling tinggi dpt 6.2 after . And sekaranb tk tahu baby 34w or 37w sebab kita tk perioud sebulan lepas kawin . Lepas tu baru kita tau kita ngandung

sis skrg berap week? kne bersalin awal tu?

4d ago

Sekarang kita 34w tapi baby dh size 37w. Haritu detect preg lambat sebab baru kawin and ada masalah hormon jap. Edd kita tk sama dgn lmp, tpi tdi pakar o&g dh diagnose yg baby membesar ikut last tarikh lmp saya . Kalau edd kt buku pink 24/10 kk ikut masa first scan tpi kalau ikut lmp 2/10. Tu yg bila tdi kira dr ckp size besar ni sama ikut lmp . Dia ckp jumpa 2w lgi and if besar lgi baby terus warded and tngok keadaan bb kalau boleh induce kita induce. Btw sekarang dh 3kg berat bb and saya tkde gdm after 3 kali minum air gula