Pengalaman Induce

Haii.. Mommies.. sini sape ade pngalaman kena induce? Boleh share tk pngalaman? Sy kena warded khamis ni pd mnggu ke 39 kehamilan.. sbb doktr kata baby kcil. So kena paksa brsalin.. Nervous rasanya.. Td doktor cek jalan masih blom buka lgi.

9 Balas

Ank 2nd dgn 3rd sy induce. 2nd induce sbb da full term. 38w+ dan anak kurang gerak. Msa induce bukaan baru 2cm. Pg induce x rasa sakit pon. Siap boleh tolong org lain jga baby depa lg.hihi...ptg tu lepas asar start sakit yg amat2. Ada sn tu tolong pecahkan ketuban, pkul6 msk lb, 6.15 bersalin. Ank 3rd pon sama. Pg induce xsakit apa pon. Ptg lpas asar start sakit yg amat2. Bukaan baru 3cm. Doc suruh tolak p lb. Otw tu rasa nk teran da. Mask lb terus bersalin. Alhamdulillah... Tu pengalaman sy

4y ago

In shaa Allah sy akn amalkan.. 😊

sama la sis,sy baru bersalin 30hb november lalu..induce sbb baby kecik,so kena refer doc pakar then doc kata baby kecik sngt..scan brat baby 2.3kg je..lahir 2.5kg Alhamdulillah d prmudahkn..ikut keadaan sis,klau dah induce yg jnis msuk ubat tu n tk berhasil maybe kena induce jenis yg belon tu..klau tk berhasil juga kena EC..apapun semoga sis d prmudahkn..jgn takut sbb sakit kjap je...yg pnting sis jgn brhenti brdoa...zikir..tenangkn pikiran insyaAllah..

4y ago

samaa2🌹

Sy kne induce 39weeks sbb leaking air ketuban..pcah ktuban pkol 6pg trus pg hspital doc cek jln 2cm.. pkol 12mlm bru doc on antibiotics jln xbkak byk just bkak 3cm then doc decide induce pkol 8am keesokkan nye..sy kne drip induce mse dlm labour room xsmpai 10mnit induce trus contraction kuat pkol 10am da slmt lahir bby 2.45kg je..

4y ago

Antibiotics utk prevent baby dr kne jgkitan kuman sbb sy da pcah ktuban awal.. antibiotics diberi mase dlm ward..doc on sy antibiotics dlu da lewat bby kne gak jgkitan kuman 7hri duk nicu.. drip induce kt tgn gak tp on mse dlm labour room, induce utk pksa jln bukak sbb da lbih 12hrs jln sy still same 3cm duk risau bby kt tu doc induce kt dlm labour room.. mse induce tu doc ckp lpas 4jam bru sy akn rse nk branak tp Allah permudahkan kan 10mnit je las induce sy da skit n jln da bkak besar..lepas drip induce doc tggl kn sy dgn nurse pelatih sbb ingt sy lmbt lg nk branak..sy beranak without doc kt sblh..ade nurse pelatih je sbb kpale bby da kluar..

Sis due 2hb 1 ke.. Saya pon esk msok 39w doc nk check bukaan.. Doc ckp if buka 1cm pon depa akn tahan ward n akn induce utk cepatkan bukaan.. Doakn saya jgk harap esk check bukaan dh bnyk laa.. Sbb minggu lps check still xbuka tkot nk kna induce.. Baby first

4y ago

Haah 😅 smlm je dh 2 kali sy kena cek bukaan tp masih blom buka lg jalannya. Tp ttp esok kena warded.. Smoga dprmudahkan urusan sis😊

Masa sy dulu induce 37week 1 hari... Mase tu air ketuban kurang...warded.. Masuk ubat 6 pg ngn cek jalan sekali... 8 pg start sakit sikit2 ngn ade spotting ... Kul 12 sakit kuat dh... Kul 2 masuk labour room... Alhamdulillah kul 4.38 beranak dh

4y ago

Tak igt bpe...tapi doc ckp mmg sikit sgt...baby pun x bpe nk active sgt dh sbb air dh x byk kn.... Tu kne induce tu risau ade complication pulak... Sy pun redha je time tu alang2 dh ckup bulan kn😅😅

induce ad 2 jnis jnis msuk ubat kot laluan , and ubat jnis msuk gna drip skli air ... Pngalaman sy msuk yg gna drip ... sakit tak lama , lbih kurang 3 jam jln dah tbka 10cm ... apa2 pun sy doakan sis smga d permdahkan , slmat la smuanya ..

4y ago

Sy kurang psti laa , tp sllu sy dgar pglman yg induce msuk ubat kot lluan tu lmbat .. Tp mgkin je lain org , lain tndak balasnya sis ...

Saya kena induce ngam ngam 40weeks sebab gdm o/d. Kena yang masuk ubat ikut bawah tu tapi bagi saya bukaan dia agak cepat lah sebab 7.30pg saya induce pukul 10pg dah 3cm,pukul 1.30ptg dah 6cm terus masuk labour,pukul 2.19ptg baby keluar😅

4y ago

Tak,pil macam roket tu..

Sy kene induce masa 38w sbb g check up masa scan air ketuban kurang padahal tkde pula leaking ke apa so kene serah diri kt hospital.. Alhamdulillah sumenya dipermudahkan.. Cuma nya mmg klu induce lbh sakit la..

4y ago

Alhamdulillah.. Doakan sy juga dprmudahkan esok.. 😊

sy kena induce masuk belon sbb perut dah keras sakit2 tp bukaan baru 2cm..esok nya belon xjatuh tp bukaan dah 5cm,jd trus msuk labour room, dlm LR pn kena masuk ubat jugak induce 3x dose sb xbyk bukaan..

4y ago

Owhh.. Faham2.. Kalau sy pon buat bnde yg sama kot ngn sis😅