Bersalin paksa 8/11

Hi moms, saya kena paksa bersalin awal drpd seminggu due date. Dr akan induce & drip antibiotik sbb saya +ve gbs. Minta doakan baby keluar sendiri tanpa paksa & tidak warded lama. First mom takda pengalaman bersalin. Ada apa apa tips utk kasi baby keluar sendiri, puas dah pujuk baby hehe tq #nervous #firstmom

6 Balas

Hye mommy. Samalah sy 2x preggy 2x gbs. hmpir tiap bulan kena buat vaginal swab. total 9x 🤣 Tips dia rajin2 laa jalan itik time induce tu. kalau induce sebelum pecah air ketuban, selagi boleh tawaf wad tu, tawaf je hbes hbesan smpai sis hafal semua nama nurse dlm wad tu. 😂 kalau sis islam baca ayat ni ya hana waladat maryam. maryam waladat isa. ukhruj aiyuhal maulud. bikhudrotil malikil ma'bud. ni mcm ayat ajak baby keluar. selain tu boleh selawat nabi yunus sambil2 tawaf wad tu. semoga dipermudahkan yaa.

2y ago

Bertabahlah mommy, saya risau sbb takda pengalaman. Inshallah dipermudahkan ye. Saya cuba tips ni nanti & terima kasih atas zikir tu. Skrg mmg baca zikir nabi yunus hari2 & banyakkan berjalan. Doakan baby saya keluar dlm keadaan selamat.

hai mommy. 3x bersalin 2x saya kene induce sebab baby kurang gerak. third pregnancy gbs positive pulak. lepas warded,nurse akan drip antibiotik sampai la kita nk bersalin tu baru stop drip then baby kene tahan dalam sehari 2 hanya utk tgk incase baby ada effect drpd gbs tu dah klau takda masalah ibu dan baby discharge sama sama dalam hari ke 2 / 3 . saya kene tahan lama sbb third baby ada jaundice tapi Alhamdulillah takde effect drpd gbs langsung.

2y ago

Alhamdulillah mommy, saya risau sbb takda pengalaman. Nak tanya induce sakit tak?

awak ad mslah gbs positve je ke?tu yg doc sruh brsalin awal?atau awk ad gdm on diet? sslunya yg sruh brslin awal org yg ad risiko..😅..saya pun gbs positve takdelah pulak doc sruh brsalin awal..dy sruh saya dtg 40week bila saya blum brsalin lagi lah..skrg 38week2hari..nk jgk doc tu sruh saya brsalin awal..🤭

2y ago

oo...mcm tu ea .saya ni blum lagi brsalin..nk jgk kne induce..tpi doc xbgi..sbb sama punya ksihtan smua ok..baby ok..😅..dh 2 kli msuk hosptal .tpi doc sruh balik..igt kli ketga ni msuk trus brsalin lah kan..🤭🤭 sbb saya ad bukaan 3cm..😅..still no progress .skrg ni on off contrction je..semoga 2/3hri lagi klua lah baby..🤭🤭

sy pun gbs+ve tp takde lak dokter suruh bersalin awal.sy due date 1/11 skang dh 39w takde tanda2 pun lgi😮‍💨.tak bersalin gak nti 1/11 jumpa smula dokter.hrp2 bby kluar sblum due date..amin

2y ago

samalah saya pun ank ketiga..jarak 5thun nk dpt ketiga ni..😅 yg ni lain pulak peel nya..yg prtma & kdua brsalin contraction trus brsalin..ni lain pulak..😅 semoga kita yg msih mnggu baby klua ni..dipermdhkan seglanya dn selamat 22 Aminn

kerap bersama suami,kalau boleh hari2..air mani suami membantu pembukaan cervix..kalau sis rasa xde nafsu/kering,pakai pelincir je...niat kita nak baby keluar naturally..moga dpermudahkan yr

2y ago

Terima kasih moms, ada ajak suami bersama tp dia takut & lgpun dah end trimester keputihan keluar banyak. Tiap kali ke tandas kena bersihkan. Aminamin semoga dipermudahkan

sama laa situation kite .tpi sye 4/11.. makin risau.. gdm gbs smue ade

2y ago

Semoga urusan kita dipermudahkan. Saya kena paksa sbb ada medc history tk cantik. Doa doa minta baby keluar dgn sendiri ya