Tanda nak bersalin ..

Hai mommies boleh share x tanda² nak bersalin n bila ya boleh start buat senaman untuk memudahkan bersalin ? Hihi ni anak first so xtahu sangat .. skrg 36weeks1day .. nak buat senaman takut awal sangat .. sekarang ni dah ada rasa bby macam dekat bawah , kdg2 perut mengeras area pinggang belakang pun sakit , xlarat asyik nak baring je 😣😣 #firstmom #firstbaby

7 Balas

36 weeks dh boleh buat senaman. Sy buat senaman kupu2 tu. pastu tiap2 hari berjalan dekat taman area rumah Sy. anyway Sy Pon dh 36w2d. base on 1st experience mmng kene byk jln. kat hosp masa sakit contractions tu majority orng baring tapi Sy berjalan ulang alik dekat katil Sy. and bukaan jdi cepat takde lah tunggu lama sngt. Sy berjln smpai menangis lah Lyn contraction tapi buat jugak sbb tak nak bukaan ambik masa lama. boleh Cuba try nnti

Saye buat senaman dari 2trimester lgi wak.. saye just buat duduk sila and sebelah tapak kaki rapat dgn tapak kaki sebelah lagi then goyang kn sikit badan kanan kiri… 3 hari lps doc ade masuk saye punye muncung mulut itik tuu.. pastu dia selukk.. ya Allah saye tk rase pape wak.. sakit pun takk.. saye rasa mungkin sebab senaman nii 😊 saye x selalu buat.. tpi seminggu tu ade lh sekali dua buat😉

2y ago

Btw saye sekarang 34 minggu pun same ank sulong.. selalu sngt sakit kt bawah.. sebab kepale dia dh kt bawah seronok sngt maen lompat2 dlm rahim 😅😅😅

kalau sy bila nak bersalin sakit perut dr belakng bawa je depan dan berulang² sampai 5 minit sekali. anak kedua sy rasa nak berak,tp tak berak pun. sakit mcm yg pertama juga. anak pertama sampai hosp pecah ketuban dan bukaan dah 9cm. anak kedua ambil masa 4 jam pecah ketuban dan terus bersalin. d hosp juga. tak ada keluar darah. harap² yg ketiga ni mudah juga mcm anak sebelum ni

boleh je buat senaman ringan² dlu .. mcm snaman kupu² ke .. tanda² bersalin mcm nurse slalu ckp . ada turun darah , pecah ketuban or sakit contraction kerap .. stgh org ada yg cirit birit.. itu pun salah 1 tanda .. semoga dipermudahkan urusan sis 🤲❤️

Tanda-tanda nak bersalin: 1. Keluar darah. 2. Air ketuban pecah. 3. Kontraksi semakin kerap & bertambah sakit. 4. Kontraksi sakit sehingga sukar utk bernafas dgn teratur.

cya dri 36 week da buat senaman sikit²...lgi² perut on of mngeras dri 18 hb tpi tanda lain xda lgi...skrng da 37 week 1 day on of ja perut mngeras mkin kerap

saya masa nak bersalin sakit macam datang bulan... 3 kali ganda sakit nye