Vaksin 10 Weeks

Hai mommies, bahaya tak ambil vaksin time pregnant 10 weeks?

10 Balas

Saranan nya 12weeks and above. Kalau nurse kk plk suruh 14weeks above. Kalau nak awal sgt pun boleh, Kalau dah mommy setuju. Tapi nak kata bahaya ke tak tu, semua depend daya tahan badan mommy. Sbb ada je kes, after vaksin, jadi bleeding. And byk jgk kes, takde efek apa2 pun dekat kandungan. Tapi kalau xsure refer la dulu mana2 klinik/hospital...lagi2 Kalau ada masalah recurrent miscarriage. Bukan apa, perlu jgk berjaga2. Tak boleh nak ikut org tu okay je, mesti aku okay jgk. Org tu ceritanya begitu, sbb pengalamannya begitu. Huhu Just so you know, tak salah untuk preggy mommy worry pasal ni. Lagi2 Kalau yg dah lama ttc 🙂 Utk yg dah selamat vaksin (1/2 dos) tanpa complication, good for you.

Sepatutnya tk bahaya sbb vaksin bkn faktor keguguran berlaku. Tp apa pun dptkan nasihat doktor dulu. Klu belum jumpa doktor, pergi je tmpt vaksin. Nnt ada checkpoint dgn doktor jgk. Blh bincang kt situ. Skrg ni lebih digalakkan vaksin masa awal pregnancy sbb risiko kena covid lebih tggi utk 2nd dgn 3rd trimester.

3y ago

Mmg vaksin Bukan faktor keguguran, tapi takut daya tahan badan mommy xkuat ka mcm mana and tu yg sebenarnya boleh efek kandungan (kesihatan mommy). That’s why, org advice nnti nak cucuk vaksin better jaga diri biar sihat betul.

sy dos 1 x tau hamil .. lps vaksin trus demam .muntah .mual .migrain smua ada smpai x dpat bgun .. sy syak prgnant sbb sy x period dan 7week pg scan nmpk baby.. dos 2 plak sy vaksin ..kkia bagi bru sy pegi .. waktu dos 2 kndungan sy dah 13week .. nk dekat2 14 week

Hari tu sy vaksin masa tu 5 week. doc panggil utk walk in. mula mula takut jugak. pastu dia kata takde effect utk ibu mengandung, so sy ambil jugak. depends jugak pada individu sama ada nak ambil masa preg atau Tak.

1st kandungan saya sebelum ni gugur selepas vaksin dose kedua. Tapi mungkin atas diri masing-masing tak semua sama. Ikut nasihat dan saranan doktor.

Ikut saranan KKM. 14 weeks above. Boleh reschedule vaksin atas sebab mengandung. Nanti KKM akan auto bagi tarikh baru. Jadi jangan risau.

saya ambik vaksin masa kandungan usia 4 week, alhamdulillah takde pape pun.

Saya punya 1st dose masa 2 week, 2nd dose masa 15 week, elok je baby

Nurse kat kk bagitahu , blh ambil vaksin after 14 weeks.

saya dah complete dos