Vaksin Booster

Salam, vaksin Booster boleh ke sy ambil sbb sy baru ja pregnant 11 minggu... appointment dlm MySejahtera dh keluar..risau plak nk ambil..tp klau X ambil pun risau gk...pregnant berapa weeks ea yg sesuai utk ambil vaksin? Sy baru 1st time pregnant 😔

27 Balas

saya sblm booster period teratur setiap bulan,memang plen nak bby tp tak de rezeki setiap bulan period anak no 2 da msuk 7tahun tu yg plen nak bby lagi.lps amik booster 28 bulan 1 tu seminggu lps tu patutnya da period tgu2 punya tgu tak period tp rasa lain mcm da bdn kuat tdr selalu pening bau minyak wangi pening pelik juga sekali buat pergncy test 2 line terang menerang 😅 dalam ati aipp lps booster telajak subur la pulk, pendapat sy sis call la dulu kk utk kepastian sis ble amik tak dose booster dalam usia kandungan 11weeks ni 🙂 btw doa kan sy dpt bby boy teringin nak bby boy anak 2 ekor tu perempuan tp klu dpt prmpuan pun tk pe anak2 kan pembawa rezeki ❣️

bfore ni sya ambik booster sblm priod.. sbb tau jga mmg tak lekat.. tk nK berharap dh.. tp dh lewat 9 hari pelik jga.. tgok mknn pun tk slera.. kpla skit, debar smacam.. tak ble hidu bau plik .. cnform mual habis.. so kuatkan dri pegi check.. alhamdulillah sya preggy 🥰 tk thu pla time ambik booster sya dh preggy 😆syukur smua okay sis .. for me sis mnta nasihat doc ye.. ble atau tak.. utk elakkan anything yg kita tak mau.. 😘.

same goes like me baru preg 11 weeks and doc ada cakap kalau boleh ambil sewaktu 14 weeks above..tapi bagi saya , saya belum berani ambik dulu sebab kita taktahu badan masing2 macam mana kan..kalau nak ambik boleh je tapi kalau rasa ragu2 better jangan dulu..kandungan sama2 masih muda kena jaga sbb saya pun 1st preg sekarang..kalau awak rasa ragu2 next check up boleh lah minta saranan daripada doc selebihnya😊

sy amek boost masa 17w, tambahan sy adalah frontliner. so far alhamdullilah xda masalah. and masa 21w sy kna covid. alhamdullilah juga, tidak teruk. hanya batuk dan flu. boleh dapatkan nasihar doktor dahulu utk ambil boost ni, tp pada saya adalah baik utk ambil. apapun keputusan tpulang pd masing2, wlupun kita bg feedback yg baik pasal boost ni, tp klu diri sndri tidak yakin, then 🤷.

awak boleh je tangguh, sy haritu dah tny kt dr. dr ckp seeloknya tggu smpi kandungan awak betul² kuat maksudnya masuk trimester ke 2. sy ambil vooster sy masa 20wks. alhamdulillah xde apa². xlama lepastu kena covid dan simptom sy sgt² mild. kalau sy, sy suggest puan tangguh je dulu tggu 16wks ke atas

saya pregnt dh 17 week rancang mmg x nk amik booster time pregnt lpss tu semlm pihak klinik sndri cll n tnye nk amik booster time pregnt atau pon lepas bersalin. And sye mntk selepas bersalin tuk x amik ape ii resiko so klau rse tkut ii blh je tnye doc or nk tangguh smpai lps bersalin pon blh

sy yg dah 25 minggu pun tak ambik lg booster.. sbb pnah ada pengalaman ambik vaksin sy keguguran.. lpas pd tu terus sy bertegas pd diri sndri utk booster nnti sy akn ambik lpas pantang.. husband pun setuju dgn pendapat sy nasib baik husband faham yg sy trauma dgn vaksin..😭😭

cuba call klinik/hospital tempat amek vaksin tu and tanya boleh ke kalau 11minggu pregnant amek booster.. kalau dia kata tk boleh and kena tunggu beberapa bulan, awk tunggu jelah. jgn risau sbb booster skrg pun dh start ade walk in.

Ntahhh……ikut la nk ambik ke x….badan masing2 kan….. Klu nak ambik jgk….tunggu je la…smpai 20 minggu dulu ke…..boleh je appoimnt dlm my sejahtera tu di tangguh2…..jgn risau x kene tangkap pun klu nk tangguh….

Saya da dapat tarikh. Tp diri tgh mual2 awal triemister jd sy mmg tk amek dan tggu lps bersalin. Baby lg penting . Tanya misi doc die kata takde pape . Tapi asyik muntah2 lemah2 apetah lg amek booster .