Tantrum

Hai mommies, anak sy 1y9m skrg kuat mngamuk la. Cnth mngamuk baring kt lantai guling guling, pukul orang. Salah sikit je marah. Tak dapat apa dia nak nangis dan mengamuk. Normal ker? Mcmner cara nak atasi yer?

64 Balas

anak sy pun sama ..pantang say no or jgn...blom marah lgi...dah p lari carik dinding or lantai...hentak kepala...samapi kekadang x sempat nk bernapas ...sbb kerap sgt....risau tnag kepala tu dok asyik kena gegar ja tpi skrang Alhamdulilah da kurang sikit tantrum die...

Sya tinggl dgn mil dan 2 adik ipar..ipar pmpuan sya ada anak sorg lelaki (3 tahun)..Ank ipar sya tantrum juga,msa dia mengamuk tu alahaii..sya yg tengah pening dan mabuk alahan tu rasa hangin jer dgr,sabar jer la😅nti sya ada ank,sya mungkin akn hadapi juga😅😂

anak saya pon tngh kuat tantrum..n mula x mau dekat org..dia lelaki..mula malu ngn org opah ngn mak2 sedara dia semua x mau..tapi tantrum d rumah je..kalo kat luar x pndai lagi...tapi dia jenis suka baring kat lantai kedai kalo lantai tu sejuk..amik feel..

anak sy boy 1y10m, kalau dia nak sesuatu tapi tak dapat memang tantrum la jawabnya.. tapi sy selalu biarkan saja, tunggu dia brhnti nangis bru dtg ckp. cuma tinggal dgn parents kan, kdg mereka tak senang hati tengok cucu nangis trus dipujuknya.

Normal , anak saya pun 1y9m ya dia punya ngamuk xboleh bwk bincang ye . skrg ni pun lg uji kesabaran . saya pun xlayan klu dia tantrum , alhamdulillah bapak dia pun bg kerjasama bila saya kata jgn layan dia xlayan . peranan ibu bapa penting

Sama lah. Anak sy suka barung hentak2 kaki & jatuh kan badan dia/ hempas ke lantai. Sy rasa normal. Perkembangan emosi. Ke tak normal ya korang? Bila dia buat mcm tu sy just bagi perhatian. Cakap2. Tanya2. Tak pujuk sgt pun. Takpe ke?

Biarkan jee.. Sy ada pengalaman anak2 tantrum masa diorg kecik dulu.. Nanti dah penat diam laa.. Masa tu laa baru sy pujuk😅Sbb nya kalo sy pujuk time diorg tantrum tu lg menjadi2 plak..

3y ago

Betul2. Umur nie die br nk mengenali emosi die n attention seekers. Mcm my nephew, kalau die tantrum, baring barang, kitaorg buat dont know je. Die sendiri pandai mellow down emosi die. Dr situ die da tau, kalau die buat perangai, die kena atasi emosi die sendiri.

samalah situasi kita sis..umur anak pun 1 tahun 9 bulan😄sy kdg2 biarkan je dia tapi kdg2 dukung terus bawak masuk kete..biar dia mengamuk dlm kete..kdg segan ngn org yg tgok2.bkn seme org pandang situasi tu positif 😔

😅ank sy pun sama,berbeza dari abg..nampak betul dia garang dari abg,umur dia 1t5bulan dah gaduh dngn abg..dia pukul abg dia bila abg dia ambil brg dari tangan🤦lepas tu sndiri mngadu nangis sebab abg pukul balik..

ank kita sebaya,tantrum xblh ckp asik dia je yg nk mnang,cara sy biarkn je dia mgmuk,tingglkan Jap,lps dah mgamuk tu pndai dia cri kita nnti,masa tu tnya knpa ngis,knpa mrh.inshallah tingkatkan kesabaran.