saya rasa konfius

hai momies semua nak tanye betol ke ibu hamil xdi galakkan makan makanan kurang masak seperri salmon or oyster?? sape ada pengalaman

16 Balas

Bukan tak digalakkan tapi takboleh . Macam saya berani amik risiko makan telur separuh masak start trimester 1 sampai bersalin . Masa trimester 2 & 3 minum tebu . Dan makan sushi sebab teringin sangat repeat 2 kali makan setiap trimester . Yakin anak dalam kandungan dibawah jagaan & lindungan Allah . Alhamdulillah keluar dengan sihat dan selamat .

saya duk tepi laut . boleh dikatakan semua jenis siput sy makan siput yg sudah di masak pun sya buang dulu cacing dia sebelum makan panjang kemain... tiram pun saya makan tapi kami masak dulu tupun setengah perut tak tahan sakit perut. tapi entah lah kenapa sekarang banyak orang makn mentah kebanyakkn makanan laut seperti siput ada cacing.

betul, sbb kuman Salmonella boleh buat risiko keguguran pada wanita hamil.. lagi 1 yg orang kadang2 terlepas pandang, telur separuh masak pun sama.. kalau nak makan telur separuh masak jugak, cari pasteurised egg, kalau dekat pasaraya besar biasanya ada peti sejuk nutriplus, bkn telur nutriplus yg letak dekat luar tu ye..

Kalau boleh kena elakkan. Saya dulu nasib xada apa2 masa makan oyster. Xtau pun time tu dah pregnant 3bulan. Sbb Period x menentu. Bantai makan oyster smpai berbelas n sushi skli sbb ada dpt free buffet dinner. Balik dr makan jadi sakit kepala. Lepas da tau pregnant mmg stop mkn

bukan tak digalakkan, mmg tak boleh. sbb makanan mentah byk bakteria berbahaya contohnya salmonella, boleh kena keracunan bukan pada ibu saja tp pada bayi juga. tak pregnant pun tak digalakkan sebenarnya makan benda mentah ni.

ya sis. mmg x boleh smua yg sapruh masak sbb bimbang kuman salmonela dan parasit2 lain yg ada pada makanan yg x masak sepenuhnya. Kalau keracunan boleh menyebabkan keguguran dan masalah pada kndungan, seeloknya jgn langsung ambil risiko.

Yes! Sushi pun tak boleh. Makanan ni boleh menyebabkan keguguran. Friend of mine keguguran sbb makan sushi. Kalau boleh elakkan atau takyah makan langsung lah makanan tak masak termasuk telur separuh masak ye.

2y ago

sy skang kerap makan sushi empire tapi sy ambik yg tuna...tu pun tk boleh ke?

memang betul.. sbb x masak masih ada bakteria lagi dlm tu.. risiko untuk janin.. kebarangkalian untuk gugur tu mmang ada.. tp mmang segala makanan yg mentah tidak elok..

yes. segala raw food or half cook elakkan. mcm sye kalau teringin sgt raw salmon tu, mkn sikit je. 1 or 2 slice buat hilang teringin. tpi kalau oyster mmg sye x kn mkn.

Benda yg mentah or kurg masak mmg kene elakkan sbb takut keracunan mknn & boleh kena jangkitan kuman. Takut risiko pada anak dlm kandungan