Keliru ?

Hai. Masa saya nak confirm kan pregnant, doc ckp sy dh 7 weeks. Lepas tu, rabu lepas buat buku, nurse ckp saya dh masuk 9 minggu 6 hari based on period. Kira ngam la dengan doc first yg confirmkan pregnant saya tu. Lepas jumpa nurse, jumpa plak doc utk scan, dkt gmbr scan tu tulis 7 minggu 6 hari. Saya tanya nurse tu, tapi dia ckp mmg mcm tu ? Yang mana satu betul ya?

2 Balas

Kalau scan lg tepat. Ikut size bby. Pastu nti ada 2nd scan. Utk check tally atau x, perkembangan usia bby dgn yg 1st scan. Dr situ doc akan keluarkan due date. Kadang2 1st scan x tepat. Kadang2 kiraan dr tarikh period pun x tepat. So lepas scan 2-3 kali, baru dpt yg tepat.

5y ago

Oh, okay sis. First time 😅 Tu yg keliru and risau 😔 Thank you sis shb bagi info. Tq 😘😘😘😘

Itu normal. 😁 Nurse memang akan kira ikut tarikh last period. Yang scan tu based on saiz baby atau kantung macam tu lah kalau tak silap. Sebab setiap saiz tumbesaran janin tu ada chart usia kandungan. (sori ayat macam berterabur sikit) 🤣

5y ago

Thank you sis 😘❤ InsyaAllah. Semoga dipermudahkan semuanya.