Mohon tips kehamilan yg tenang

Hai kawan2.. Sapa2 ada pengalaman atau perkongsian tips nak atasi tekanan sepanjang kehamilan dengan masa yang sama membesarkan abang2 dan kakak2 bakal baby yg sedang melasak mengenal dunia. Mohon dapat hilangkan penat yg berganda2.

2 Balas

Saya tgh prgnt ank kelima. Mmg penat dgn perangai masing2. Tapi saya take it easy sbb biasala budak tgh nk mbesar. Xguna nak marah pun sbb dia bkn faham apa pun. Ank yg sulung baru nk msuk 7 thun bln 11 nnt. Jd kita selalu berpesan2 kat dia, kalau baik yg abg buat, baiklah yg adik2 ikut. Kalau abg syg mama, abg kna tlg mama pastikan adik2 semua baik macam abg. Tiap2 hari sblm tdo atau masa sikat rambut waktu siapkan dia nk ke sekolah, saya akan cakap tu..bukan saje2 tapi utk selalu igtkan dia. Lepas tu peluk cium dia supaya dia tak rasa kasih tu berbelah bahagi. Nampaknya berkesan sebab dia akan lebih prihatin kat adik2 dan nmpaknya dia mmg banyak beralah..kadang sedih sbb rasa cepatnya dia mbesar..tapi tula kitar hidup kita..kita sbga ibu ni mmg kna banyak2 sabar..jangan cepat nak marah apalagi naik tangan. Saya xkata saya manjakan anak2 tp ada masa saya tegas ada masa saya berlembut. Kadang saya minta suami pun sama slowtalk ngan anak2 tp cara saya dan suami tak sama. Suami lagi suka nasihatkan ank masa diaorg tgh main sy pulak suka cari masa saya dan ank sndri..terpulangla pada masing2 nm guna pendekatan yg macam mana.

Saya pn perlukan tips jgk...utk control stress