Perancangan Kehamilan

Siapa pernah rancang kehamilan dengan cara pasang implan... Berapa kos pasang dan kesan ke atas individu... Kat klinik kerajaan seperti LPPKN ada sediakan tak servis ni... Mohon pencerahan dan perkongsian pengalaman... Terima kasih...

1 Balas

Saya pernah pasang.. Masa mula2 dulu lepas lahirkan anak ke3 th 2011 kos batu rm330.. Implan rm300, daftar LPPKN rm30.. Lepas tu tahun 2015 saya pasang rm500.. Kesan berbeza setiap individu.. Mcm saya, serasi dgn implan. Berat badan xnaik sgt, kulit ok xde jerawat, mula2 je rambut gugur hampir 3 bln.. Period dtg sikit2. Lama2 ok.. Susu badan pun takde kesan.. Apa2 pun saya harap pn tanya dulu dgn dktr sebab kesan pada setiap org berbeza.. Dan jangan dgr ckp2 org.. Nak pasang sakit, masa nak tanggal pun sampai lekat lemak lah.. Mcm menakutkan. Kalau nak pasang, better g ke LPPKN sb doktr yg pasang tu mmg berpengalaman dlm pasang implan berbanding ke klinik biasa yg mngkin dktr ia xde pengalaman