Kencing kotor

Hai ibu2 semua. .bagaimana nak hindar kencing kotor. .berapa kali dh kena buat repeat urine. .setiap minggu pulak tu. .padahal tengok warna air kencing jernih je. .masa buang air pun tak sakit pundi #ingintahu #bantusharing

18 Balas

sy pnh ada penglmn urine kotor..skli test ada 3+ darah dlm urine..kena admit ward..buah pinggng ada jgkitan wktu tu usia kandungan 18week..repeat amik darah,urine n ubt antibiotik...tp ubt tu mmg sakit sbb direct cucuk kt tangn..utk cpt kesan dan slmt...seminggu admit...btol² kna jg mkn minum..air masak jgn kurg...alhamdulillah skrg 32week.. klau blh kurgkn kopi teh minuman cafein n yg mnis²..bkny apa..hb sy ok..tp sngkut kt urine..hopefully sahabat² yg alami perkara sama cepat pulihh ya.. jg kesihatan diri dan baby

2y ago

risau pulak dengar macamni. .hb sy ok. .urine la pulak sangkut. .sebelum ni tak ada apa. .dalam bulan ni boleh jadi sangkut pulak. .

minum air masak banyak ataupun rebus beras bali dan minum air nya. In Syaa Allah,okey. jangan tahan kencing ye mmy. pastikan pakai seluar dalam yg menyerap peluh. kalau dah terasa lembab/basah tukar. lepas buang air,pastikan basuh bahagian miss v dahulu baru basuh bahagian dubur dan lap kering dgn kain/tisu. kalau boleh elakkan pakai panty liner. tapi kalau sis pakai panty liner sbb keputihan,tukar setiap 2 jam. jangan biarkan lama².

Jernih xde kaitan dgn kandungan protein. Akak minum air masak banyak2 pls. Mcm sy sangkut kencing kotor 38w, terus rujuk hospital, kena induce. Dh lah anak first, mental jgk tibeh drpd appt tu terus naik ambulans, x sempat jumpa suami. Kencing kotor ni bkait rapat dgn BP, medikal takut kena sawan. Jadi akak ikhtiar cecepat ye elak induce huhu. Consume air barli etc. all the best

2y ago

try minum air kelapa dan air barli..

pernah admitted disebabkan kencing kotor pd 28minggu. effect dia ibu akan terkucil selalu, pantiliner basah. kalau dh smp demam panas means teruk sgt dh tu. mmg doktor akan suruh minum air kosong byk2. kena sentiasa pergi tandas. make sure basuh private part selalu. InsyaAllah akan ok nnt.

saya pun ritu kena..doktor suruh saya minum satu botol air mineral then repeat ambik sebelum tu basuh tgn dgn sabun dan basuh kemaluan..dan buang air seperti biasa..pastikan ambik yg tgh2..Alhamdulillah dah hilang dh kencing kotor

selain minum air masak banyak, lepas basuh, kena lap dgn tisu. pakai pantyliner jugak. tukar tiap kali lepas ke toilet. InsyaAllah okay.

2y ago

seluar dalam tu pakai. .seluar biasa tu. .tak boleh nak pakai. .perut dah tak selesa

banyak minum air masak and jaga kebersihan V. first pregnant, exp kencing kotor sampai sakit dekat dalam terasa mcm isi nak terkoyak. taubat dah.. terus minum air banyak

sebelum amik air kencing tu.. cuci miss v dulu, kemudian buang kencing sikit lps tu baru amik air urine selebihnya utk test..😊 bykkn minum air rebusan barli.

sy bru lepas dschrge dri hosp 5 hri lepas.. air kencing kotor ..doc suruh minum air putih skurang2nya 2botol besar shri..lepastu drng ad bg mnum ni 2 pket kecik ..

2y ago

berapa kali kena buat urine sebelum kena admit tu

bnyk kn minum air masak sis... sye kene mase 10week prgy kerja dlm aircon sejuk xrse dhga kn... doc bg antibiotik smngu n sruh minum air masak bnyk²