Sesi Tanya Pakar Bersama Khor Mei Mei, Ahli Psikologi Klinikal & Penasihat Kurikulum.

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini, anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Perkembangan Awal Psikologikal Kanak-Kanak & Bayi kepada salah seorang Ahli Psikologi kami. Khor Mei Mei merupakan Ahli Psikologi Klinikal & Penasihat Kurikulum yang akan aktif berinteraksi dengan anda di aplikasi. Tujukan soalan anda kepada Ahli Psikologi kami di ruangan komen di bawah. Pakar kami akan menjawab semua soalan anda pada hari Sabtu 11 April 2020, pada jam 3 hingga 5 petang. Pastikan soalan hanya berkaitan dengan Perkembangan Awal Kanak-Kanak & Bayi . Soalan yang tidak berkenaan akan dibuang dan pertanyaan selepas waktu yang ditetapkan berkemungkinan besar tidak akan dijawab.

Sesi Tanya Pakar Bersama Khor Mei Mei, Ahli Psikologi Klinikal & Penasihat Kurikulum.
58 Balas

Hello doctor, anak saya berusia 2 tahun 5 bulan. Belum dihantar ke tadika. Dia memahami arahan sy dan suami tetapi dia kurang bercakap menggunakan ayat yg sempurna. Dia minat membaca buku & mengenali binatang serta warna. Cuma anak saya tidak menyebut semua perkataan yg dia tahu. Adakah perkembangannya normal?

4y ago

Hello. Proses perkembangan anak anda adalah normal. Kerana dia boleh berbicara dlm ayat yg mudah. Dia cuma boleh menggunakan ayat yg kompleks dan sesuai pada umur 5 tahun

soalan sy, keputihan yang kehijauan menandakan ada infeksi pd bhgian sulit.. pada peribgkat awal kehamilan 5 minggu adakah akan menyebabkan keguguran atau adakah ini akan mengganggu perkembangan bayi?? berkemungkinankah lahir cacat?? apa yang harus dilakukan di awal kehamilan bg mengatasi masalah ini..

Hi doc. Thank you in advance for spending your time to answer my question. I have a 16 months baby girl. I would like to know what can I do to discipline her as she's starting to protest if she doesn't get what she wants. I don't want her to think that it's okay for her to throw a tantrum whenever she wants something.

4y ago

Hi Noor Aisyah. There are many ways to discipline a child, such as time-out, taking away privileges, ignoring misbehavior, provide logical consequences, reward good behaviours and etc. However, it is more important to have good communication with your child in order to better understand the underlying causes to her behaviours/protests. Once you understand the underlying cause/root, you can even teach your child a new skill to address her protests/misbehaviors.

Salam semua..anak saya dah hampir 10 bulan..tapi makin banyak minum susu waktu malam..kalau sebelum ni menyusu sekali atau dua kali..tapi sejak2 tumbuh gigi..tidur dia x jerap dan asyik nak susu setiap 3 jam waktu malam..adakah normal? Saya takut terlebih bagi susu..sekali minum, 5 oz..

Anak saya umur 4 tahun, perempuan, dia boleh bercakap, tapi bila saya buat sesuatu arahan tu, dia agak lama untuk dpt faham, mcm saya suruh dia ambil brng, bila saya tunjuk pada brng tu, dia akan ambil proses yg lama, untuk dpt ambil brng tu, adik dia yg umur 1 tahun 8 bulan, agak faham dari dia

4y ago

Hi Sofiah. Sekiranya adik mampu menunjukkan perkembangan yg lebih baik, adalah dinasihatkan utk berjumpa dgn ahli psikologi utk konsultan

Mcmne nk kembangkan sel otak ank?btl ke mnm susu formula yg ada rumusan khas dapat membantu?mknn apa yg di perlukan utk perkembangan sel otak ank?sebenarnya sy bf mom n buat perancangan ank masuk umur 2 tahun x nk bagi susu formula & skrg sy bimbang cara utk kembangkn pekembangan sel nouron

4y ago

Hi Norhasyati Abdul Hani. Kebanyakan pakar bersetuju breastfeeding boleh diteruskan sepanjang keselesaan ibu dan anak. Tetapi harus diingatkan bayi anda mungkin akan berhenti breastfeeding sementara. Ini adalah sgt penting utk mengambil langkah ini secara perlahan dan sensitif kpd keperluan ibu dan anak Terdapat pelbagai faktor yg pengaruh perkembangan kanak2 seperti: keturunan, hormon, persekitaran dan lain2), bukan sahaja pada pengambilan susu.

Hai doktor 🌼 . Saya amalina . Saya ada anak baru berusia 2thn . Sejak akhir-akhir ini anak saya kerap menunjukkan sikap marah dia . Maksud saya kalau dia marah , dia akan tunjuk reaksi marah sambil genggam tangan dia . Macam orang dewasa yang ada sifat panas baran . Adakah itu normal ?

4y ago

Hi Nuramalina. Ya, normal. Anak anda baru bermula utk belajar mengekspresikan emosinya. Dia juga mempunyai rasa emosi yg kuat seperti marah, dan tanya satu pembelajaran utk mengekspresikannya. Saya boleh cadangkan puan ufk membaca buku mengenai emosi dan cara uta mengekspresikannya.

Hai doc... Anak saya baru masuk umur 7 bulan... Adakah normal pada usia ini bayi cepat memberontak... Dia pukul² badan & hentak kaki (ketika baring)... Boleh tak doc bagi pencerahan tanda² awal anak autism dan pada usia berapa tanda² autism dapat dikesan... Terima kasih

4y ago

Hi Leen. Kelakuan anak puan kemungkinan adalah normal. Berdasarkan umurnya, dia masih lagi belajar utk mengekspresikan emosinya dgn percakapan yg terhad. Puan perlu bersabar dengannya Kanak-kanak yang mengalami autisme menunjukkan kesukaran untuk berkomunikasi dan memahami komunikasi bukan lisan seperti ekspresi wajah individu. Mereka juga sukar memulakan dan mengekalkan interaksi sosial dengan orang di sekeliling.

hai dr.anak saya perempuan lahir 2.49kg umur dia sebulan tak sampai 3kg pun, sekarang masih dipantau seminggu sekali timbang berat. apakah kesan buruk jika anak susah naik berat badan? adakah susu badan menjadi punca? anak saya susu badan sepenuhnya. terima kasih

Hi doc, anak saya berusia 26 hari, mengalamai masalah kembung, sudah sapukan minyak yuyee, dan minyak telon tapi masih kelihatan kembung dan slalu mnangis, cara penyusuan sudah diperbaiki, urutan dan latihan cy ling juga sdah dibuat. Najis bayi juga adakala bermukus.