GBS waktu mengandung

Hai ibu ibu smua...sy nak tnya ada tak sini pengalaman yg ada gbs waktu mengandung? sy risau sgt la bila tau psal gbs ni.. tkut waktu bersalin nnt.. ni dah la baby first sy..ttc 4 thun.. 🥺🥺 Baby ok ke lepas kita bersalin nnt? #firstbaby #pleasehelp

19 Balas

hi mommies.. just wanna share. once you detected ade gbs, u will be considered as GBS carrier untuk setiap pregnancies. bagusnya bila detected awal ni pihak hospital will alert treatment plan masa nk bersalin n after bersalin. no worries, baby selamat duduk dlm amniotic sac/kantung air ketuban dr jangkitan melainkn ada leaking/air ketuban pecah. jadinya, kalau mommies ade tanda bersalin leaking @ air ketuban pecah, serah diri segera dan inform pihak hospital yg anda ada gbs+ dan alert pukul berapa start leaking/kluar tanda. jgn tunggu contraction makin kerap ke ape ya, terus serah diri untuk minimum kn exposure baby dgn jangkitan (within 24hrs). sblm bersalin, normally akan on antibiotic drip kt ibu. after bersalin pula depend pada keadaan proses kelahiran. based on pengalaman: 1) 36w6d (active gbs) - leaking- serah diri & on antibiotic drip (start on masa warded)- induces- emergency czer (poor progress + exceed 24hrs since start leaking + baby heartbeats drop) * baby taken immediately for antibiotics injection. * then settled semua baru lah baby serah kt ibu di ward 2)39w4d (passive gbs)- rapid labor (tiada turun tanda melainkn contractions kerap)- serah diri & on antibiotics drip (start on masa masuk LR) - SVD. * baby admitted NICU 24hrs (∆ risk of sepsis) + antibiotics drip ibu not adequate ( duration sempat on antibiotics drip masa dlm LR dari pukul o7+pm-o820pm gitu je) *paed ambil history sum 1st pregnancy + keadaan health baby 1st (alhamdulillah tiada apa2 setakat 4 tahun ni)+ before labor maternal conditions *discharged NICU (alhamdulillah, baby clear dr simptoms yg dikhuatiri) **kalau baby ade simptom, mungkin kne tahan till stable. *** kali ni, ibu n baby tak duduk sekali. baby NICU till discharged, ibu dekat ward till discharged. ****hospital berlainan, perhaps setiap hospital lain procedure nya. sy pun xpasti. apa2 pun mommies dun worries taw. take care. jgn sedih sbb u ade gbs+. benda biasa cuma kita je xpernah dengar. kadang gbs carrier pun xsedar ada gbs till kita buat test lab. enjoy ur pregnancy journey ya. moga selamat semuanya♥️

1y ago

Tq sis shared bnda ni...😊😊

2nd pregnancy baru detect ada gbs+ & candida. saya tanya doctor yg checkup sy. dia ckp paling cpt if baby xde pape dlm masa 48j je doctor pantau nk pastikan xde terkena jangkitan. if ada doctor on antibiotik. jangan risau if awak dah ada salah satu tanda2 bersalin terus ke hospital jangan tunggu. jangan tunggu nak air ketuban pecah dulu semua lak. inform doctor dkt hospital yg awak ada gbs+ supaya doctor dpt on antibiotik awak. effek ke baby if kita bersalin normal risiko nk terkena jangkitan tu ada itu je awak. if doctor ada bg ubat insert or antibiotik awak makan je ikot saranan doctor. mcm sy sy mkn je yg doctor bg.

1y ago

ha'a utk candida mmg doctor bg ubat insert tu awak. utk gbs+ pula nnt bila waktu bersalin baru inform doctor dkt hospital. doctor akan on antibiotik dkt kita awak

Insya Allah .. sis tak yh risau pape .. sblum nk bersalin tu kalau dah kelur tanda cpt2 la pergi hospital tuk Dr pantau .. sbb nye Dr akan on antibiotik tuk GBS tu ... bby akan dipantau dlm masa 48jam selepas lahir ... sy bersalin haritu pon bby kne tahan kejap je .. 1 mlm je bby kne tahan sbb nk pantau ... Alhamdulillah bby sihat xde pape ... insya Allah semoga sis dipermudahkan segala urusan sis n mummy2 yg lain ... jgn stress n pikir yg bukan2 ya ...

1y ago

sama2 ... semoga dipermudahkan segala urusan awk ..

Puan jgn risau. kalau dpt detect awal gbs ni bgus la.. blh kurangkan komplikasi masa bersalin. Kita akan treat mother dgn antibiotik.. kalau lps bersalin nt, doc akan monitor baby dulu tgk keadaan apa semua.. kdg tu sbb kita dh treat skrg, mom n baby xdapa pun lps bersalin. Ada sstgh baby akan dipantau kat nicu dan bg antibiotik.. sbb tu baiknya dpt kesan awal. GBS ni blh kata normal kalau ibu mengandung ada..

1y ago

Terima kasih sis atas info ni... lega sikit hati.. kurang sikit rasa risau sy nak bersalin...

1st bersalin,baby sy on antibiotic 5hari sbb kurang oksigen.. 2nd bersalin,baby ok xde masalah.. tipsnya makan greek yogurt,minum air byk utk kurangkan keputihan.. ikut nasihat doc,kalau dia bg ubat masuk ikut vagina tu kena buat.. nnt bersalin,doc drip antibiotic... belajar cara pernafasan so nnt masa push xterlalu lama..

baby ok. sebelum bersalin, doktor akan masukkan antibiotic utk baby. so baby akan ok. tp baby akan kena monitor dlm 1-2 hari utk tgk ada jangkitan atau tak. mostly semua ok. jgn risau ya. buat masa ni kalau doc ada bg ubat, amek ubat ikut saranan & makan byk sayur, minum byk air & blh ambil yoghurt.

1y ago

betul awak gbs tu jangkitan dkt vagina kita

Lagi bagus sis dpt detect awal. Ada orang dah lahirkan baby pun tak tahu dia ada gbs. Bahaya kalau tak tahu… Saya pun gbs jugak, induce GDM , terus on antibiotics sampai masuk LR. Masuk LR on lagi sekali antibiotics. Alhamdulillah anak okay je masuk wad pemantauan sehari then boleh balik…

sy pregnant anak kedua.. sy gbs carier... sy bersalin emergency czer..anak songsang... bby still kne on antibiotic 4 hari kne tahan kat ward... alhamdulillah baby ok je... skng nak dah umur 2 tahun... dah nk dpt adik dh die.. hehehe no 3 ni pun sy masih carry gbs jugak....

saya ttc 5tahun n masa 35weeks baru tau ada gbs + candida .. nanti masa nak bersalin, start dari pac dia akan on antibiotik setiap 4 jam sehingga bersalin nanti .. saya bersalin normal .. biasanya doktor akan bagi ubat insert ja .. jgn stress okay .. bykkan minum air masak ja

Hi sis, baby okay sebab dah masukkan antibiotic dekat kita. Cuma baby akan kena masuk nicu untuk monitor keadaan dia. Dalam 1-2 hari mcm tu. Lepastu insyaallah semuanya okay. Baby saya dah 1 bulan 22 hari, Alhamdulillah sihat je dia. Doa banyak2 k? Jangan takut ❤️❤️

1y ago

Alhamdulillah... 😊😊 terima kasih sis...