breastfeeding

Hai . I nak share. Anak i taknak susu. Baru 5bulan. Start taknak susu langsung umur 4bulan. Means dia taknak susu botol. Dah tukar 4 jenis susu. Last susu s26 . Sekarang langsung taknak. Dia tak nagis.tapi kesian tengok dia lapar. Macam mana ye? Apa patut i buat. Susu bdn dia pon da kurg nak. Main2 je minum

3 Balas

kenapa yaa, sbb anak saya pun mcm tu dri umur 3 bulan, skg dh 4 bulan. 3/4 jam sekali bru nak minum. pernah sekali 7jam tak susu, bgi dia susu minum 3oz je. tapi biasa 3/4jam bru susu tu dia akan minum 3oz/4oz. sya ada tanya nurse kt kk, diaorg kata mgkin sbb anak tk suka susu tu and mgkin susu tu tak sesuai dgn dia. tapi sya pun dh beli mcm2. dh try susu murah pun sama jugak 3/4jam bru dia minum. ni sya dh beli s26 promil gold. klau tknk jgk tkthu lah pening

hmmm susu badan awak dah kurang ke? try tukar botol susu la mcamtu...

5y ago

Try btol yg putingnya cm kite ea sis? Lactogen dupro dutch baby smua da. Skrg s26.. tp tu pon jap nak jap xnk. Tkut t tukr susu lain yg ag up hrganya dia xnk. Dah mmbazir. 😅

Pengalaman sy menyusukan anak Dari bf ke Susu formula Sama mcm sis..semua Susu sy try mahal2 Pula Tu and semua pn dia mcm nak tak nak sj. Tukar Jenis botol Susu & puting botol pn still mcm Tu. Last skali dia nak Susu yg murah sj & puting botol Susu pn yg harga dia just rm8 (jenama fiffy).. Satu lg klu nak try bg Susu formula kena org lain yg bg not you ya, klu mamanya yg bg off course la baby tolak sbb baby boleh bau Susu bdn mamanya. And kena bg selang seli Susu bdn & Susu formula.. bg dia masa utk kenal & suka Rasa Tu. Kena perhatikan jg warna najis bayi. Another reason why baby tolak Susu formula sbb Rasa dia terlalu Manis. Susu ibu rasa dia ada masin2 sikit Sbnrnya ( Ada yg perna try tak) 😆😆. Ibu2 sekalian perlu Rasa Susu formula yg diberi mcm mn. Sy biasanya Akan Cari Susu formula yg hampir Sama Rasa dgn susu badan. Then baru baby Akan suka..

4y ago

Owww..merah2 ye..dlm susu ibu pown ade lactose kan..but bby sis ok bf dgn sis..alhamdulillah..susu ibu mmg yg terbaik 👍🏻👍🏻 betol..sy pown ade rase sendiri susu similac tu..mmg manis..sy kurang kan scope bile nk bagi ke anak sy..dia cume minum kalau betol2 lapar itu pown 1 oz saje..sy harap bile sy tukar susu NAN nanti dia akan lebih berselera :) doa kan sy ye sis..semoga anak sis pown terus sehat dan membesar dgn baik 💕