Mish Ruby profile icon
PlatinumPlatinum

Mish Ruby, Malaysia

Contributor

About Mish Ruby

Mama to budak baik Arisa Maisara ?

Posts(3)
Replies(12)
Articles(0)

Baby tak nak minum botol susu

Salam and hello mommies :) . Harini sy nk share pengalaman bby sy refuse minum susu from botol susu.. . Dalam post sy sebelom ni..sy penah cerite yg pada mula nya anak sy nk minum susu dari botol dan beberape minggu lepas itu terus x nk.. bole rujuk post sy sebelom ni.. . Bagi yg nk follow, hati kene betul2 kuat ye πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻 untuk working mommies sgt la penting supaya practise awal..so kite x risau mase hntr anak kat pengasuh..atleast kite tau yg bby kite da diberi pendedahan pasal botol susu.. and kite yg ajar dia..bukan pengasuh..kalau dapat pengasuh yg sabar dan bersungguh alhamdulillah..tapi kalau dapat pengasuh yg buat lantak..bby nk minum dia beri bby x mau dia x pujuk..sedihhh nye hati niii 😭😭😭😭 . Sy terus kan dgn tips sy..so selalu nye,, baby akan nagis bile dia lapar..tapi bile kite sua botol susu kenape dia x nk minum? Antara sbb nye..bby belom betul2 lapar.. . First things first,, tetap kan rules..baby kene minum susu botol contoh nye dari jam 9 pagi smpai 6 ptg..so waktu ni..walau mcm mane pun..mommies kene tekat..x bole susu kan bby kecuali dari botol susu.. . ketahui saat bby betul2 lapar.. selalunye,, selepas bagun dari tidur yg lene / panjang.. waktu tu cube pujuk and offer baby susu botol.. . Bagi kata2 semangat pada bby..pujuk bby..insyAllah baby faham......baby sgt lah bijak.. jgan lupe juga berdoa banyak2 dan zikir Ya Latif fu Ya Kaafi bnyak2 kali.. . Lagi 1,, ini sgt lah penting.. pastikan susu botol itu yg susu fresh yg baru di pump, suam2 kuku dan botol susu yg sesuai (most baby bole accept botol pigeon)..bby da biase dapat susu fresh direct bf..so kite pown kene bagi yg fresh.. . Antara soalan yg susah.. Mcm mana nk bagi bby tidur yg lene / panjang? Berdasarkan pengalaman sy..sy beli kan bby sy buai.. lama tidur nye..dan bile bgon mesti sangat lapar dan akan nagis.. . Alhamdulillah,, first time anak sy bgon dari tidur buai (2 jam tidur) dia menagis kelaparan dan bile sy sua kan botol susu..bby terus minum..(waktu ni sy gune botol susu mamijumi) . Bby minum 2 oz..mase tu Allah je yg tau lege nye hati..alhamdulillah πŸ’• selepas itu sy tidur kan balik anak sy dan pump lagi susu untuk sesi seterus nye..sy try botol lain pula..alhamdulillah rupenye botol lain pown anak bole terime..lepas beberape percubaan sy dapati botol yg paling selese dgn baby ialah botol pigeon.. . Mommies kene terus kan usaha susu fresh dan botol susu ni sehingga 3-5 hari ya..baru lah bole cube susu formula..baru lah sy tau..susu ape2 pown bby sy bole terime..alhamdulillah πŸ’•πŸ’• . Hari first bby sy cume minum 5oz, tapi alhamdulillah pada hari kedua bby minum 7 oz dan hari ke-3 9 oz..pastikan waktu malam beri direct bf bby mengikut demand bby..waktu hari first bby sy direct bf 3 jam 🀣🀣🀣 8 kali burp..baru bby betul2 puas..betol2 lepas kn geram 🀣🀣🀣 . Pada mommies yg takut dgn buai..takut anak too attached dgn buai..ketahui lah smue bende ini bole di ajar..cume cara nye perlu kene dgn org nye.. anak sy x tidur buai di rumah pengasuh.. pengasuh yg x mau dan alhamdulillah anak sy dapat susu dan tidur yg baik di rumah pengasuh.. . Pada mommies2 yg berkerja..you are strong..you can do it πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻 doa bnyak2..insyAllah Allah permudahkan.. . Satu sy minta dari pembaca..doa kan kesihatan dan kesejahteraan anak sy ya,, Arisa Maisara..doa kan sy dan suami berezeki menjaga hadiah Allah ni dengan sempurna πŸ’•πŸ’•πŸ’• semoga doa2 yg baik ini Allah kembali kan kepada kalian smua juga πŸ’•πŸ’•πŸ’• #hugsandkisses

Read more
 profile icon
Write a reply