hb rendah

Hai gaiss mohon bantuan korg sis2 Hb saya amat laa jatuh/rendah secara mendadakk cm mna nak naik kn hb yaa gaiss

18 Balas

dulu sis pun macam tu jugak darah macam air memancut skng dah pekat macam darah period je dah tk pucat mcm dlu..now alhamdulillah hb sis mendadak..cuba sis makan makanan berkhasiat seperti kerang sayur bayam kangkung buah oren,jambu,batu mangga dgn betik..tpi bukan benda tu sis makan..doktor ada bgi sis ubat zincofer ubat tu lah bagi sis tambah darah..

Natural solutions: 1. Makan telur, hati ayam, daging, seafood 2. Makan tauhu, brokoli, tomato, kobis bunga, ubi kentang 3. Makan buah watermelon, apples, oranges, papaya, bananas, jambu 4. Kurangkan caffeine intake (coffee, teh, air gas, chocolate etc) 5. Buat light exercise Makan Supplements 1. Vitamin C 2. Folic Acid 3. Iron

Macam saya sebelum ni hb low juga. Mak mertua suggest ambil chlorophyll campur sikit dalam air masak. Mak mertua pun hb low, tu yg suggest jgk tu. Alhamdulillah dah okey. Sambil sambil tu boleh juga amalkan makan jambu batu, sayuran hijau, buah buah dan kurma. InshaAllah.

Saya masalah anemia ada thalasemia alfa juga. Last time, hb drop 9.2, saya stop kafein, mkn zincofer+ sunquick waktu mlm nak tdo sbb bleh jd mual klu mkn ubat ni waktu siang. mkn jmbu batu, kerang, sayur hijau lebihkan. Alhamdulillah hb dah naik 10.6

4y ago

Haaaa saama la sis lbih kurg dngn sya hri tu cntik jak hb 11.4... ttba drop 9.7 😭

Makan ubat zincofer yg doc bagi. Klau boleh jgn skip. Seminggu mkn pn dh naik. Tp klau xboleh mkn ubat tu.. Boleh cari ubat macam gula2 coklat, kemam je ubat tu sb rasa dia mcm coklat. Nama ubat tu maltofer. InsyaAllah hb naik stabil. 😊

Ada misi ckp..paling tinggi zat besi buah kiwi..sy sebelom seminggu ambik darah..saya mkn kiwi dgn jambu batu sebijik..jgn mkn sekali ye..biar kite mkn sikit2..buat kunyah2...dgn kacang kuda skli..alhamdulillah naik 12...

Saya makan telur puyuh.. tapi makan la 5 biji sehari then selang utk beberapa hari.. jgn hari2 makan.. alhamdulilah hb naik 11.0 sebelum ni asyik jatuh je.. try la sis.. tapi pandai2 la atur pengambilan tu ye

Tingkatkan pengambilan sayuran hijau, itu berdasarkan pengalaman sy sendiri.. hb sy pun low sangat. Alhamdulillah lepas tingkatkan pengambilan sayuran hijau, elakkan minuman berkefien hb dah cantik balik

4y ago

Okey sis syaa try amal kan sllu... Tq

rasany kne mkn ubt tu on time jgk sis.. kalo sy sblum srpan dan gap 2 jam mcmtu.. lpas sbuh tu trus mkn.. smpai tmpt kje bru srpan. lpastu kne mkn sblum nk tdo

Cara makan vitamin kena buat betul2 & on time setiap hari. Wajib ambik at least 2 jam lepas makan. Rehat kena cukup terutama waktu tido..