23 minggu hb low

Nak tnya mcm mna nk naik kn hb ye hb sya low

3 Balas

sy hanya bergantung kpd ubat ferrous fumarate yg kene mkn 4bijik sehari yg kk bg tu. tu sy xkn skip. cuma sy boleh ckp ini agak cheating la. 2bijik ubat tu sy akan mkn 1hour before pg kk sblm dorg check darah. dan 1hour before tu jugak sy akan mkn dried fruit mcm apricot atau kurma. kalau awak google pon.. dried fruit mcm kismis, prune, aprikot ni mmg akan spike iron awak cpt. ni sy punya kaedah cheating setiap kali nk ke kk😅 dietition dkt kk sy pon sejenis pelik..dia xpercaya sgt mknn tggi iron ni boleh membantu ibu2 naikkan hb. dia kata yg betul2 boleh menaikkan hanya ubat iron tu je jgn sesekali skip katanya😆 tp sy mkn je kurma dgn kismis sblm pg kk. so far 12 keatas

Stop caffein & coklat(ada coklat dalam caffein). Saya hb drop banyak, doktor bagi maltofer & cuba suruh cut caffein. Lepas sebulan, Hb 12-13.

dah try makan makanan yg boleh naikkan hb? ataupun tukar ubat ke

11mo ago

dah ubt yg dktr sran kan pon dh tpi sush gak nk naik