Brg Bby

Hai.. Blh share kat sy tak.. Brg apa yg perlu beli dulu sblm bby lahir dan bby berpa bln dh blh start beli..? ?

3 Balas

Checklist beg baby  1. Pampers saiz new born  2. Baju siang dan malam (panjang)  3. Seluar siang dan malam (panjang)  4. Mitten & booties  5. Bedung  6. Barut  7. Topi 8. Selimut  9. Tuala mandi baby  10. Tuala muka 11. Tisu basah  12. Keperluan barangan mandi baby  13. Bedak, baby lotion 14. Baby oil / Minyak Telon 15. Vaselin baby 16. Napkin 17. Diaper bag Checklist beg hospital mummy  1. Buku rawatan merah  2. Kad pengenalan  3. Baju/tshirt  4. Kain batik  5. Tudung  6. Stokin  7. Baju dalam/ seluar dalam  8. Tuala muka  9. Peralatan mandi  10. Tuala mandi  11. Bedak, sikat.  12. Maternity pad, pad biasa, breastpad 13. Baju sejuk, selipar, beg plastik kotor 14. Minyak angin  15. Beg pakaian, getah rambut

Boleh je beli sikit2 bulan2 yang unisex punya. Taklah ralat sangat duit habis tuk beli smua sekali kan. Kalau dah tau jntina dlm 6m keatas cmtu lagi excited beli baju. 0-3m pon ok. Nb punya tak perlu byk sbb baby cepat besar. Pampers tuk nb boleh je nk beli byk sbb kerap tukar. Boleh nk beli tilam baby, katil kalau perlu, carrier jugak. Bedung, mitten tuk pakaikan dlm lb nanti. ❤ minyak telon/yuyi. Yang lain boleh beli lepas or masa pantang.

Beli yg asas untuk guna di hospital dan bulan-bulan pertama selepas baby lahir. Baby cepat membesar jadi tak perlu beli terlalu banyak