Nk Turunkn Kencing Manis?

Hai assalamualaikum.. Macammne nk turunkan gula dlm darah? Sy xde selera mkn.. Dlm sehari myb 1 kali je mkn sbb pakse mkn klau x msuk angin.. Tp gula msih tinggi walaupn x mkn.. Mcm mne tu? Sy pn dah x mnum air bergula..

2 Balas

Waalaikumsalam. Kenapa takde selera tu. Alahan ke apa? Kandungan dah berapa? Gdm ni kena selalu buat aktiviti (utk bakar lebihan gula dlm darah). Jln2 je pun takpe dah. makan kena dengan sayuran & buahan (jenis masam mcm limau/epal hijau/jambu batu/kiwi) untuk memperlahankan penyerapan gula ke dalam darah. Try ambil susu kambing asli tanpa krimer, tgk kandungan d pek ya. InsyaAllah boleh bantu kurang penyerapan gula ke dalam darah. Itu jela y saya amal. Alhamdulillah maintain 4.6-5.9 paling teruk kalau terlebih makan.

5y ago

Ok terima kasih.. Sy salah paham.. Sy diet xnk mkn nasi langsung.. Sy jd mkin lemah.. Terus hilang selera..

Sis, kalau sis x mkn, gula akn maintain tggi dlm badan sbb metabolism jd rendah, bdn takut nk proses gula jd tenaga sbb nnt bekalan habis.. stress pn slh satu punca gula tggi..

5y ago

Lgpn kalau kita x mkn, risiko utk kita & baby jd hypoglycemia adalah tggi.. jd, walaupun gdm, kena mkn ikut time.. dietician sy siap suruh mkn 4 kali sehari.. ikut diet plan yg dietician sediakan..