kencing manis semasa hamil

slps mnum air gula ari tu sy disahkn ada kencing manis..risau sgt nie bole x kongsi pngalaman or tips2 untuk kurangkan kandungan gula dlm darah? nk mkn pon takot skrg nie?

6 Balas

GDM ada 3 jenis; GDM on diet control, GDM on ubat dan GDM on insulin. Sis yg mana 1? kalau on diet control sama mcm saya. just pastikan makan makanan seimbang, suku karbo, suku protein dan separuh sayur n buah. Elakkan makanan manis. makan bersederhana.

makan je sis apa nak d takut nye.. makan suku2 byk kan makan sayur.. 2hari nak bsp boleh la tak ambik manis2.. saya pon on diet gdm alhamdullilah bsp ok je.. berat da 2bulan xnaik...

Doc ckp mkn suku suku separuh. Buah2 mnis elakkn. Buat elok epal / jambu batu. Bykkan sayur hijau. Cut air mnis. Tpi sy minum sesekali. Sy pun gdm dc.

sy pon..tp GDM on ubt..br sahaja mula..nt wt bsp lg..tgk turun ke x gula dlm bdn..tp doc ckp..tetap kne bersalin awal..sbb nt bby cpt besar....

Kawal mkn je sis sy pn gdm manis2 kne kurang kn bnyk mnum air putih,nasi pn sy ambil dlm ssnduk je.

4y ago

InsyaAllah smua baik2 aje sy ad time pn duk risau je ..

kurangkn nasi. bykkan mkn sayur2 & air kosong,