cara turunkan paras gula

assalamualaikum.. saya pregnant anak sulung... sblm pregnant saya xda kencing manis... tp td nurse call bgtau result air gula saya tinggi... esok dh start test darah 4 kali sehari?... ada x cara nk turunkn paras gula??

15 Balas

Saya pon sama juga sangkut macam sis .. tapi bila buat bsp takde masalah .. tak tau la ape masalah sebenarnya .. mungkin juga pembawakan .. tp kena kontrol makan manis .. kalau boleh makan manis dalam kuantiti yg sikit .. minum manis kalau boleh sekali sehari je tok diri dgn baby juga

Kurangkan minum manis sis terutamanya minuman yg ada gula pasir n susu pekat. Sy pun sangkut kencing manis even sy x dak sejarah kluarga kencing manis. Kurangkan makan nasi ( ambik semangkuk kecil saja), bykkan makan sayur hijau n air masak. Esok sy check bsp lagi.. hrp2 ok la results..

Saya amalkan Apel hijau sis..saya kuat mkn nasi,tapi hbs mkn..klu boleh terus la cuci pinggan ka,buat kerja.. supaya bsp tu rendah..MCM saya,bsp sentiasa cantik..4 saja,tak perna naik2..kuat minum air sis..

Kawal makan..jgn makan malam banyak sgt..dah mcm normal skrg pregnant ada gdm..tp kena kawal..jgn sampai lepas bersalin lekat plak kencing manis tu..ibu gdm ni kalau tak kawal.. anak lahir besar nnt..

Pantang makan lah sis. Eat clean. Amalkan pemakanan sihat. Jgn x makan pulak nnti kesian bby. Cut air gula. Makanan2 manis. Beras makan beras perang. Utk kebaikan sis dan bby jugak.

1st jaga makan.. yg kedua jangan stress.. relax n fikir positif.. stress pon blh mengganggu bacaan bsp.. gdm nie gangguan hormon semasa mengandung saja..

Tukar nasi p nasi perang... Brfst/minum petang air tu ganti dengan air suam... Buah kena tgk ada yg manis n x manis..

Sama laa Kita.. dh start makan ubat... Kene Jaga makan.. Dan malam lepas kul 8 mcm tue dh start x makan

Welcome to the gdm on diet club 😬 Sy pn same sgkut gdm alhamdulillah stakat ni bcaan bsp cntik 😅

Kurang kn Manis dlm harian sis..mnum air masak byk2..sayur dgn buah lbih kn..