Susu formula untuk tambah berat badan baby

Hai, ade sesiapa boleh suggest x susu formula untuk tambah berat badan baby.. anak saya 3 bulan berat dia baru 4.7kg, hampir ke line kuning dah..dia fully breastfeeding xde campur susu formula..tapi berat dia naik setiap bulan hanya 400g je..dia lahir berat 3.45kg.. tolong share susu formula apa yg terbaik tq

8 Balas

Doktor yang suruh campur susu ke sis? Pendapat saya, tak perlu campur kalau susu awak mencukupi. Awak cuma perlu jaga jadual susu dan jadual tidur je. Dua2 ni penyumbang untuk tumbesaran baby yang baik. Masa menyusu tu jangan kerap tukar breast. Pastikan satu breast anak menyusu untuk 15-20min supaya anak dapat hindmilk. Ini pendapat saya la. Kalau doktor yang suggest awak untuk campur susu, awak boleh mula dengan pek kecil dan accessible untuk awak beli. Susu formula perlu try and error. Setiap baby penerimaannya tak sama.

10mo ago

betul. susukan satu2 breast saja tiap sesi & wajib lebih 15-20min utk dptkan hindmilk, susu penuh lemak baik utk tumbesaran baby. susu ibu dah yg terbaik dah. ibu pun kena makan makanan berkhasiat sbb ia akan mempengaruhi kualiti susu juga. cari milk booster sis. & jaga waktu tidur. siang wajib nap, mlm kena tidur awal & pastikan baby tidur berkualiti (keadaan tak bising, gelap, selesa). mcm mommy ni ckp kalau doc tak saran utk campur susu, better tak payah. cuba dulu tips yg dikongsi.

xde susu formula yg tbaik.. semua kne try n error.. sbb penerimaan stiap bdk x sme.. ade yg gne susu A, anak cirit.. org lain ok plak.. better try brand murah2 dlu mcm dupro/ lactogen.. klu x ssuai bru brand2 mhal mcm s26, anmum, frisolac.. ikut bjet masg2..

Sis. Dah elok tu hampir nak jayakan exclusive breastfeeding, jangan la campur susu fm semata nak naikkan lagi berat. Sis cuba cari tips and ilmu tentang breastfeeding lagi. Boleh tu, jangan putus asa.

apekata awk pergi beli buku ilmu penyusuan dlu? awk byak bg susu depan ke belakang? sebaik² susu adalah susu ibu. melainkan ibu ada masalah pengeluaran susu. takpelah begitu.

Soalan sis tak ada jawapan yg tepat sis. Betul kata sis yg lain mmg susu formula kne try n error. Lain budak lain penerimaan.

time mnyusu,jangan tukar breast..bg sebelah je sampai dia kenyang

Aslm tnya normal klu anak asik susu mutahh

dh sedawe tpi stil mut'ah"