Berat baby naik sikit

Baby saya lahir 38weeks berat 2.56kg. Waktu checkup sebulan berat dia hanya 2.6kg. Dia fully bf, berak kencing semua ok hari2 lancar. Cuma berat je tak cantik. Nurse ckp tunggu next checkup kalau tak ok juga baru tambah formula. Boleh tak suggest cara nak pekatkan susu badan? Anak saya always mengempeng juga. Pernah try bg ebm pakai bottle pun dia taknak tu yg risau kalau nak tambah formula takut dia taknak bottle. Tlg suggest mcm mana nak pekatkan susu, saya nak ikhtiar fully bf. Tapi org sekeliling suruh tmbh formula #firstmom #pleasehelp

5 Balas

pemakanan awak kena jaga. kena makan makanan berkhasiat baru susu awak tu beri khasiat banyak dekat baby kalau baby hisap susu badan. kalau ibu makan makanan tak berkhasiat, susu badan th kurang khasiat dkt bby sbb tu bby tk dpt cukup nutrisi utk naikkan berat. banyakkan makan protein, fiber. makan suku2 separuh sis. boleh googgle makanan yg sesuai utk bf mom. sis kena minum air masak byk 3liter macamtu utk dpt susu yang byk and pekat. takperlu makan milkbooster atau supplement apa2 sis utk pekat susu. jaga makan je sis. makan kurma banyak, kurma boleh bantu pekatkan susu dan banyakkan susu hildmilk. insyaAllah membantu naikkan berat anak. nurse suruh ambik susu formula tu sebab susu formula dah ada cukup nutrisi dah semua. so blh bantu naik berat baby. tp kalau sis nak fully bf sis kena usahakan makan makanan berkhasiat banyak2 dan elakkan makanan yang blh bt baby kembung perut. goodluck sis jangan banyak fikir sangat ya.

susu bdn ada 2jenis. foremilk dgn hindmilk. foremilk tu susu cair yg keluar awal2 tu. dlm 10 ke 15minit. lps tu bru keluar susu hindmilk. hindmilk susu pekat yg akan keluar sampai baby habis menyusu. so make sure bby menyusu lebih dri 15minit. sbb semua mummy ade je hindmilk tu.

1y ago

Hindmilk mmg kluar after 15 mins ke? Padanlah baby bf lama 😅

saya makan mamom... saya susu tkde lepas beranak.. after few days susu terus ada lepas makan mamom tu... kalau konsisten, insyaAllah susu tmbh pekat

kalau saya marmet sikit pastu baru bagi baby bf

baby awak kuning okay dh ke?