1 month baby

Hai masa baby sy lahir berat dia hanya 2.43kg. Sy fully breastfeeding . Checkup 1 month , berat dia bertambah 3.25kg. Doc bgtau berat dia naik sikit. Adakah sy perlu tambah dgn susu formula untuk bantu tambah berat badan baby .

2 Balas

Bagi sayabtakperlu campur susu formula . Awak kena tahu baby minum berapa banyak ? Macam saya baby lahir 2.4 kg juga . Sebulan checkup berat naik 3.7kg . Saya fully breastfeed . Saya alternate kan direct feed dengan minum botol . Bila minum dalam botol saya perasan dia minum dalam 80ml . Jadi tiap kali menysu dalam botol saya bg 80ml 2jam sekali. Kalau minum direct feed , saya akan bagi baby menyusu dalam 15min

1y ago

Macam saya alternate kan direct feed dengan pam sebab saya ibu bekerja . Jadi nak biasakan rutin kalau dah naik kerja nanti . Kalau awak surirumah , nak teruskan direct feed tak de masalah pun ☺️ ,just pastikan dia minum dalam 15-20min pada sebelah breast supaya dia dapat foremilk dan hindmilk . Foremilk tu adalah susu awalan yg biasanya lebih cair , tu tuk hilangkan dahaga saja , hindmilk adalah susu akhir dimana susu tu lah yg beri dia nutrisi yg boleh buat dia kenyang , hindmilk juga boleh buat berat baby naik . Then kalau baby masih lapar/dahaga awak bagi sebelah breast lgi . Kalau dah kenyang , yg sebelah breast yg dia tak hisap tu awak pam . Utk elak bengkak susu

BMI normal tak?

1y ago

Awak check dulu. Kalau dalam line putih normal😊. Tak perlu campur susu. Jaga jadual tidur anak je.