Hb saya rendah 10.5

Hai ada tips atau apa2 ubat, jus apa apa yang kesan cepat untuk menaikan hb? Saya ada masa 2 minggu nak naikkan hb saya. Kalau tak nurse kata inject bontot dah. Sbb dah 3x inject hb saya tetap 10.7 skrng 10.5 tolonglah saya. Hmmm

44 Balas

saya baru anak pertama tp hb saya mmg 14 ke atas spanjang pregnant ni and nurse pun tanya apa yg saya makan. Saya mmg tak ambil sbrg suppliment tp saya makan buah2an boleh dikatakan setiap hari mcm epal hijau/merah/oren sebijik shari paling kurang, sayur saya agak kurang tp adalah makan kdg2. Saya kurang makan ayam/daging more to ikan. mmg pregnant ni suka sgt makan ikan laut/darat/sungai smua saya makan 😂 and mmg bukan seekor skali makan. Kurma pun saya slalu makan. Tak pasti yg mana satu makanan ni naikkan hb saya 😅

sy dh try mcm2 x naik jgk..smua jnis ubat klinik bg sy mkn mst muntah slpas stgh jam atau sejam..bli maltofer d farmasi 5hr ja ok,pastu muntah jgk..mggu lpas hb 8.8 trus kn inject imferon 7hr berturut² d bontot..sakit sgt2..lebam..elergik jd gatal² 1 badan slpas hr ke5 injection..nk tukar ubat pun dh alang2 2 hr ja lg nk hbis,klau x kn ulang bt smula 7hr ubat baru,sakit tu xleh lupa ms ubat nk di tekan masuk smpai klr airmata..skrg tgh tggu 2 minggu,bru blh ambik drh check hb nk tgk naik ka x..sy dh 35w

jus2 botol saya elakkan..takut tak sangkut hb..sangkut gdm pulak..takpun complications yg kita tk tahu.. 1) iron tablet yg kk bagi tak boleh miss.. 2) jarak iron dengan susu atau benda yg ada kalsium. 3) kalau larat makan kerang, hati, jambu batu, kangkung, kacang kuda, kurma, kismis dll tu makan la.. tips penting.. iron serap dgn cepat kalau makan sekali vit C.. saya makan zincofer+vitC 100mg hb 10.3 naik 13 ya.. tak perlu vitC yg tinggi2 dose..100mg dh cukup..

Ank pertama dulu hb low. Dari situ saya bljr & ambil point knpe hb sy low dulu, ank no 2, no 3 & skrg tgh mngndung ank no 4 alhmdulillh blm penh hb bawah 11.5 smue atas 11.5 baru2 ni check 12.2. Sy xdelh beli mcm2 prdk utk naikkn hb. Sy hanya mkn vtmn yg dktr bg, pd wktu pg sblm mkn. Mkn buah-buahan terutama jambu batu, mnm susu & TIDAK ambil minuman yg ade kafein yg boleh kurangkn iron dlm bdn.

4y ago

Saya akan cuba cara sis. Doakan hb saya naik. Sebelum 27 hb. Kalau tak habis bontot saya..

Tetapkan makan supplement iron yang diberi . Jangan minum bersama kopi , milo , susu Kerana ia buat iron tak menyerap ke badan. Nampak simple tapi isu ne ramai orang tak nak jaga dan tak nak ambik tahu . Last2 beli jus bukan2 yang tak tahu brp banyak dia letak di dalam , mungkin kosnya RM 5 di jual RM 83 . Beli jus pastu claim macam2 - ex doktor

Stat bkk bku smp skrg 35w hb sy x penah smp 10.. pling rendah x silap 8.5.. byk kali da cucuk ubat, ubt tmbh darah x penah skip.mknn tmbh darah pon da mkn, jus delima & jus mamariam pon da penah try tp x naik gak.. hampir nk kene admit ward utk tmbh drh tp doc bg msa 2 mggu nk tgk naik/x.. klu x naik gak terpaksa cucuk ubat utk 3 cycle.

Sy pun ada masalah low hb lepas kandungan masuk 4bulan, dan biasa akan normal ketika hujung2 kehamilan. Result darah pun tunjuk iron dlm badan sgt tinggi, jd kk pun x dpt buat apa.. cucuk pun tak boleh sbb iron dah tinggi huhu.. doktor ckp mungkin sbb ibu2 yg ada sakit mcm HepB, thallasemia boleh efek pada result hb.

4y ago

Sy GDM jd jus2 semua kena elakkan. Sy juga x sesuai dgn iberet.. hb makin drop sampai ke 8. Lepas ambil obimin ok naik sikit.. harap2 hujung2 ni naik sampai 11

saya dlu byk kali dh rendah hb hampir kena cucuk ..last2 sy cuba mkn ubat tmbah darah klinik bg tu (zincofer) dgn air limau kasturi tanpa gula ..alhamdulillah lps tu makin naik hb ..kdg lps mkn nasi atau mkn mknn tinggi zat besi pun minum jgk air limau tu bg zat besi tu betul2 serap dlm bdn .cubalah

4y ago

Saya cuba mcm ni dah kak.. start kelmarin.. harini hari kedua saya minum ubat pagi2 waktu perut kosong.. dengan air limauu tanpa gula.. saya harap naik lah hb saya...

Saya dari 11.5 turun tinggal 10.5 saya amal kann minum air buahan yg direbus. 1.kurma merah kering 2. Buah mata kucing kering 3. Buah semangkuk 4. Bunga matahari 5. Gula batu Rebus bahan² ni semua. Boleh simpan dalam peti ais kalau rebus banyak. Saya amalkan ni naik bacaan 12.

4y ago

d mn nak dpt ni sis hb saya dri 11.3 trun mdadak 10.3 dktr kata bln dpn klu xnaik kna cucuk la jwpnnya 😪

Sy pun hb 10 je 2 kali checkup berturut-turut. 2 mingu sy pulun mkn kurma ajwa, mnum ubat dgn jus limau, mnum horlicks, mkn buah delima, mkn bnyk sayur hijau and mnum jus mamariam. Alhamdulillah naik la sikit 11.2. Kena try and error ape yg sesuai dgn bdn kite sis.