Cyst 6cm Dan Mengandung 4 Weeks

Hi guys, any nasihat tuk saya.. Hr tu pergi klinik tuk confirmkan pregnancy, mengadu sebab ada sakit2 kt abdomen, so scan. Bila scan doctor nmpk ada kantung elok dlm rahim tp ada cyst betul2 dekat ovary size 6cm..doc kata besar, terus rujuk pakar.. Bila jumpa pakar, pakar kata tunggu 8 weeks dulu sbb nk tgk kandungan dulu ok ke tak.. But persoalannya kt sini..saya risau, lg sbln nk tunggu tu lama.. Baby mcm mana nnt.. Klu nk kena buang cyst tu, risk tuk baby tetap ada.. Klu emergency operation, mcm mana dengan baby jugak.. Saya risau and takut.. Ni pregnancy pertama saya.. Mcm mana nk hadap and tenang kan pikiran..

1 Balas

Xslh i cyst blh mengecil gak. So cuba sis bca artikel ni n tgk camner cara blh avoid apa2 dlm artikel ni sis. X slh berusaha sis. Kalau skit sgt2 pergi je check https://my.theasianparent.com/cyst-ovari-semasa-hamil/?utm_source=search&utm_medium=app

4y ago

Alhamdulillah dah bersalin.. Cyst sy jd fabroid besae 9cm.. And bersalin dengan cara czer, x boleh normal... Fabroid diarang x buang masa czer tu, sbb takut pendarahaan banyak..fabroid diarang akan pantau balik after 4months bersalin.. Bersalin pon awal 36 weeks atas recommendation doc..alhamdulillah baby sihat.. Yg x ok, czer sy ada problem sikit hr tu.. So jd trauma kejap.. Hehehehe..