Scan nmpk kantung pastu nmpk cyst jugak..hmmm takot sgt risau pregnant dgn cyst

Sy pegi scan klinik swasta waktu 6week then mase dr tengah scan rahim tu nmpk kantung da.. tp kt bwah sikit ade nmpk mcm kantung jugak tp dr kata itu cyst.. hmm risau sgt bile pregnant ade cyst.. nk tanya.. bahaya ke ye pregnant ade cyst? Boleh hilang kan ke cyst tu?#firstmom #firstbaby #ingintahu #bantusharing #pleasehelp #cyst

Scan nmpk kantung pastu nmpk cyst jugak..hmmm takot sgt risau pregnant dgn cyst
36 Balas

Mcm sy awal2 pregnant doc scan takde cyst/fibroid/pcos semua tu dia kata clear je. Bila kandungan masuk 5bulan, tetiba perut sy sakit sgt memulas2, terus pegi PAC doc nampak dermoid cyst dkt kilang telur belah kanan. And terus kena emergency czer ptg tu jgk 🥲 Mmula risau jgk, takut pape jd dkt baby dlm perut. Tp Alhamdulilah semua dipermudahkan, cuma kena jaga luka czer je sbb sy czer secara menegak. And baby pun skrg dah masuk 6bulan dlm kandungang, bila scan dia doc kata dia ok n membesar dgn baik. Luka dalaman sy pun smkin pulih, walaupun dah sebulan berlalu.. Kejadian tu tkkan sy lupakan 🤭 Pape pun, klu puan rasa sakit di sekitar cysts tu terus la ke PAC, sbb doc pesan klu dah twisted sgt bahaya, bahaya utk kita dan baby. Kena sentiasa pantau saiz cyst tu ya puan, klu doc suruh buang, buang je. Demi nyawa kita dan baby ❤️

8mo ago

doc czer besar ke sis?serius la tak ganggu baby..ya allah takut nya

Sebelum preggy sy selalu buat scan takde cyst tapi bila dh preggy ni mengandung sekali dgn cyst. 2 plk tu, saiz kecil je 1-2cm. Masa scan 19w tnggal 1 je. Lepas tu memang rasa la sakit mencocok², sekarang dh 34w takde rasa apa dh scan pn tak nampak dh. Tak sure masih ada ke tak, tapi sy syak mcm dh takde sbb takde rasa sakit mcm sebelum ni. Dktor pesan jgk jgn risau takde apapun, jarang sangat berlaku baby membesar sekali dgn cyst & perlukan pembedahan buang. Biasa kebanyakan dia akan mengecil/hilang.

Masa sy pregnant dulu 4 mggu baru scan nampak cyst terus refer hsptl pakar.. Tapi cyst sy ne jenis membesar sikit2 sampai melahirkan masih ada juga. Lebih kurang 8cm masa pregnant 9 bulan.. Bila anak dah berusia 6 bulan kalau tak silap dkter dh buat appointment operate buang cyst tu mereka tebuk je kat perut 5 lubang untuk sedut cyst tu.. Alhamdulillah anak juga sihat sekarang 4 tahun umur anak sy.. Tak nak pregnant dulu takut cyst datang balik

Masa pregnant 13weeks,doktor sahkan sy ada cyst tapi kecik dlm 3cm lebih. Scan dekat swasta dah 4cm lebih. Sy cuba jaga makanan,tak makan daging,tak minum soya,banyakkan makan sayur dgn buah,minum air kosong lepastu ikan² darat stop kejap makan. Dlm 16weeks gitu,cyst dah kecut. Skrg pregnant dah 27weeks lebih,doktor o&g cuba scan dan memang cyst dah takdaa.

Jangan risau, if cyst tu tak besar dan cuma clear cyst. Kalau cyst tu ada masa pregnant usually akan kecut sendiri tapi jaga pemakanan juga. Saya punya saiz 6x6, alhamdulillah dah buang tebuk 5lubang time pregnant 16minggu sebab twisted sekali. And ada before pregnant tapi baru perasan time pregnant.

12mo ago

Tak normal, kadang kita kena check kekerapan dia. Sebab saya mula2 sakit kat belah cyst ingat takde apa2 macam berdenyut2 on off, dr suspect apendix last2 cyst tu dah twisted, tahu pun bila dah operate, sebab dr pakar keep ulang “tak mungkin cyst awak terbelit ni sebab dia belakang rahim” tapi dah takdir, warded and terus emergency operation. Semua tak plan pun. Sebab dr pakar keep saying “kita pantau je cyst awak”

saya pun pregnant ada cyst...tapi bila Dr kata jangan risau tak da apa² sbb cyst tu tak merbahaya & biasa sahaja.. jadi sampai sekarang saya buat biasa shj..now 34w... Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja.. jangan risau ya sis, ikut & tanya sahaja pada Dr. supaya kita tak jadi risau & fikir yang bukan-bukan.

sy anak kedua ni scan awal dulu pun ade cyst . tp tk besar pun . 2cm je . pastu repeat scan masa kandungan 14week , dah takde cyst tu . doc kata normal sbb sebelum placenta ambik alih , mmg cyst tu akan ade . janji tak besar je .. ade org hilang sendiri bila bby makin besar . ade org smpai bersalin ade cyst tu . wallahualam .

Hi awak saya masa 5 weeks pun doctor cakap ada beberapa biji cyst. Tapi dia cakap jangan risau sebab kekecik je usually akan hilang as pregnancy progresses. Kalau awak takde bleeding atau rasa sakit cyst tu tak bahaya. Alhamdulillah saya dah selamat bersalin dah. Semoga urusan awak dan baby dipermudahkan ya🩷

Same like me.. Masa mengandung 6minggu tu.. Scan ada cyst.. Doktor kata xbahaya.. But when scan 12minggu, cyst dah xda.. N doktor kata its normal.. Cyst pandai hilang or mengecil sendiri.. Cyst x berbahaya.. Now... Dah masuk 30minggu .. Alhamdulillah cyst xda

sy dl pon sama scan 6 minggu dokter bgtau ada cyst..tp xpyh risau sbb nye cyat tu akn kcut semula..sy scan 12 minggu lps tu dh xde...kata dokter sesetengah org mngung cyst akn ada...skrg sy dh 38 minggu alhamdulillah cde dh cyst tu hilang sdr