Assalamualaikum...nak tanye klu check gula pukul 8 mlm...gula 3.8 normal ke...

8 Balas

Maksudnya sis dari jam 2.30pm sampai 8malam tak makan byk kot ? Waktu cek gula (BSP) 8pagi - Tak blh lebih 5.3 10.30pagi - Tak blh lebih 6.7 2.30ptg - Tak blh lebih 6.7 8malam - Tak blh lebih 6.7 Dan lepas cek gula boleh terus makan sbb nnt kena jarak dalam 2 jam utk cucuk next bacaan gula ikut waktu yg diberi. Sy gdm mmg kena buat ni 2 minggu sekali sbb doc nk tgk. So kalau jam 8 malam awk rendah means dlm tempoh 2.30pm - 7 malam tu awk tak makan sgt kot. Lepas je cek gula jam 8 malam awk blh makan dan stop makan paling lewat 9.30pm. Malam kena control sikit makan sebab kalau mkn byk dia akan naik tinggi waktu cucuk jam 8 pagi.

sy dh consult dgn dietitian selasa lepas. kalau 3.8 mmg rendah. bacaan xblh lebih 5. dietitian ckp mkn mcm biasa. so nnti thu,mknan apa yg bt jd tinggi. mkn mcm biasa ni bln melantak😅 mkn ikut perkadaran. sss. bykkn sayur hijau & buah. ada point portion

check dua jam lepas mkn.. kalau bacaan rendah takut hypo.. so kena mkn sikit tambah gula..

rendah sgt tu. make sure mkn manis masa dinner. tkut nnty jadi hypo.

2y ago

rendahnya sis..

ada tu check dlm buku pink m/s bacaan BSP berapa2 bacaan yg valid..

2y ago

ok tq

Mcm rendah.. sis cuba makan durian, mesti naik hehe

2y ago

ye hypo

bwah 4 dh kira rendah dah tu. kan hypo plak

3.8? tak gigil ke?

2y ago

bacaan 3.5 ke bwh akn mengigil. 2.0 ke bwh boleh buat pengsan. incase x sedar dlm masa 2jam, boleh bawa maut.