Assalamualaikum...nak tanye klu check gula pukul 8 mlm...gula 3.8 normal ke...

8 Balas

Maksudnya sis dari jam 2.30pm sampai 8malam tak makan byk kot ? Waktu cek gula (BSP) 8pagi - Tak blh lebih 5.3 10.30pagi - Tak blh lebih 6.7 2.30ptg - Tak blh lebih 6.7 8malam - Tak blh lebih 6.7 Dan lepas cek gula boleh terus makan sbb nnt kena jarak dalam 2 jam utk cucuk next bacaan gula ikut waktu yg diberi. Sy gdm mmg kena buat ni 2 minggu sekali sbb doc nk tgk. So kalau jam 8 malam awk rendah means dlm tempoh 2.30pm - 7 malam tu awk tak makan sgt kot. Lepas je cek gula jam 8 malam awk blh makan dan stop makan paling lewat 9.30pm. Malam kena control sikit makan sebab kalau mkn byk dia akan naik tinggi waktu cucuk jam 8 pagi.