Assalamualaikum Mommy,, Sp Disini On GDM masa Pregnant, Boleh Share Pengalaman Tak, Saya Minggu Depan Dah Start Chek Bsp, Huhuhu

On GDM pregnant 17weeks6day

9 Balas

Waalaikummussalam sis. Kita sama. Tp klinik cakap saya naik level lagi. Dah on ubat metformin. Okay BSP tu klu klinik tempat saya kena ambil cucuk jarum dekat jari 4 kali sehari (rujuk dekat buku mengandung klu x silap muka surat 13). Tu jadual yg akan nurse catit untuk bacaan gula dalam darah kita nnt. Bila dah ambil BSP, kita akan jumpa Dr keesokan hari dia untuk Dr bagi nasihat ttg bacaan tu. bila masih ada bacaan yang tinggi (orang kita selalu panggil sangkut), Dr. akan minta kita BSP sekali lagi selang 2 minggu. Jangan risau, kalau nak bacaan gula dalam darah cantik, kurangkan karbohidrat lebihkan sayur dan protein. And lagi satu banyakkan minum air semasa hamil ni. Bila hamil, hormon kita tak menentu. So kena double perhatian. Harap membantu ya sis.

saya pagi tinggi dua kali bsp dibuat 5.7/5.9 terus doc kata nak on ubat biji, tapi makan belah malam ja sebab nk bagi control result pagi tu lain semua okay, semalam jumpa pakar diet utk jelaskan pemakanan, and kena soal cara kita makan, katanya ikut apa saya makan tu ta perlu ubat/insulin pun tapi nk buat mcm mana result bsp pagi gitu, ikut ja la doc kata apa kata pakar diet, makan on time, 3waktu penting pagi, tgh hari, malam kena makan, jaga makan in shaa Allah okay susu pun ta di bagi dh minum segelas, saya kena minum setgh gelas ja, dh suka susu dpt setgh gelas mana puas 😂

Waalaikumsalam... Pengalaman baby 1st 🙋‍♀️ ingat masa pregnant ni bole makan macam2 . Lantak kek, kfc, minum manis semua.. Dan doktor detect berat naik mendadak dan terpaksa minum air gula.. 1st minum air gula masa 15minggu, result normal.. Happy dan kembali mkn lagi kek and so on🤭 berat x turun2 so dktor suruh lagi minum air gula masa 24minggu Dan result nyaa... Sangkut kencing manis 😭😭😭 tpksa on gdm.. Bsp 2minggu sekali and jumpa dktor.. Bru nak jaga makan.. Sekarang ambl yg manis dlm kuantiti yg sangat sedikit sebab takut.. Mnyesal tak sudah 🤧🤧

Saya dapat tau kena gdm masa 13w. Start dari tu smpai bersalin kena check bsp setiap 2 minggu. Disebabkan ada gdm jugak saya kawal pemakanan. Elakkan buah anggur, lebihkan makan buah oren atay jambu batu - elok utk hb. Makan nasi ikut pinggan malaysia. Nasi, protein, sayur dan buah. Sy selalu makan sayur bayam supaya hb maintain. Boleh makan manis2 tapi kena kontrol. Nasihat saya awak jangan kontrol pada masa nak check bsp je tapi sebaiknya jaga pemakanan dan makan makanan berkhasiat sepjg kehamilan ni

Saya gdm on diet..dr minggu ke 18 lg. buat bsp 2 minggu sekali..skrg 21 weeks dah..lps raya ni kena bsp lg..doktor kata kalau ok..nak buat sebulan sekali pulak..kalau tak..kena buat seminggu atau 2 minggu sekali..bergantung pd result bsp la..kena pantau pemakanan la..saya kurangkan manis2 ni..tp yg lain susah nak pantau hu..hu..

Wslm. Saya pon sama. Tp kawal makan nasi. Alhmdulillah ok. Nasi tu kekadang2 yg buat gula kita naik. N sy tambah supplement mcm minyak kelapa dara lagi dia kawal gdm n hb.

4y ago

Pn ambil jenis capsule ke cecair myk kelapa dara tu?ok tak bacaan BSP & HB?

Sy..gdm on diet...2mgu skli bsp...kn kawal mkn n minum yg manis²....lebihkan sayur

saya 29week mgu dpan start bsp..

What is gdm

4y ago

diebetis during pregnancy