Hi dearest mommies.. My baby is approaching 6months soon.. any advice what is the best 1st solid food to give him ☺️

• fruits puree? • vege puree? • blended rice? • cerelac? • Farleys rusks?

17 Balas

Blended rice... Avoid sugar and salt... Only intro original taste from fruit nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

Sy start dari puree buah 4 day rules . Lepas dh buah vege 4 day rules juga .. tp kalau dh masuk 7/8 bulan saya just buat 2-3 hari pun dh boleh tahu kalau ade effect allergic .. inshaAllah selalunya if mak ayah xdk apa2 allergic n anak pun should be ok tp just berjaga2 kita buat je 4 day rules 😊 happy cooking!

5y ago

btul tu

4HARI bubur nasi kosong campur susu ibu / air . Follow group kat Facebook , Happy baby food Malaysia . Kat group tu menu dari 6bulan hingga sampai 2 tahun . Untuk anak yang taknak makan ke , memacam ada dalam tu . Janji no salt dan no sugar

5y ago

Tu la juga.. Sbb tu stiap hari jenguk group kt Fb tu gali ilmu.. Smbil tu buat research juga.. Baca Mana2 yg perlu hih8

Sya prefer bubur kosong yg ditapis halus. 😁😁.. Utk biasakan perut baby sbb baru start mkn..try 4days rules

5y ago

nak tmbah, 4dr ni bagus tuk pantau elergik baby.. hehehe.. lepas settle 4dr, beri la apa2pun tp dgn berpada2. baby 6 months baru nak terima makanan. hehehe.. da certain days baby reject jugak. hehe

Ni antara yg sy kumpul info dlm group fb. Baby sy pun lg brapa hari nk 6 bulan, exited kumpul recipes 😍

5y ago

samalahh,, excited kn

bagi anak makan bubur kosong yg di blnd baru pelan pelan campur dgn sayur dn sbgainya 😀

bland porridge as a first meal. If ok baru tambah sayuran. Later can add fruit as snack.

U can try izliyah kitchen baby food. Only 3 minute. Add hot water. And ready to be eat

comcom cerial selamat untuk baby anda dari beras dan sayuran 👍

blended plain rice porridge. to avoid he'll become picky eater in future.