Anak sy dah 3 kali g klinik, dari 208 turun ke 177. Ada tips tak nak kurangkan cepat kuning bayi?

19 Balas

Mcm sy dlu anak 1st paling tinggi 13. Masak mmg tak letak apa2 cuma garam je,, klau lauk bening pun sama sayur kosong je,, pastu setiap hr mnum susu kambing pasturised yg dlm botol,, pastu kerap bg setiap sejam msti bg mnum. Mandikn air kuning.. sbb kuning lmbt turun,, alhamdulillah kwn sy mse tu anak dia pun tinggi 1xx pun ikut cara sy turun. Jgn stress sgt ye,, normal bby ada kuning,, kne jaga mkn je lh sis n kerap bg susu bdn

Sis buat mandian kacang hijau atau mandian pokok dokong anak .. mcm saya, baby kuning tak sampai sminggu. Selain kerap bagi susu badan, ibu sy ikhtiar buat mandian di atas. Sis rebus kacang hijau.. tak perlu smpai empuk. Air rebusan tu sis ambil buat mandian baby. Akhir skali baru bilas air biasa. Buat 4x berturut .. selain tu elakkan baby tngok benda2 kuning .. smoga diprmudahkan sgalanya buat sis

kena try n error sis. kalau saya haritu fully bf bacaan anak saya naik sikit, bila dah campur dgn fm baru turun. setengah org bf saja pon boleh turun. kalau kita bf pemakanan kena jaga, lada hitam halia jamu semua jangan makan lagi semua tu panas. yg penting kena kerap susukan dia 2jam sekali . pagi2 pukul 8-9 jemur sekejap bagi kena matahari pagi . bagi mandi air daun kucai pon boleh

Kerap bagi susu je sis. Kalau susu tak cukup tambah dengan susu formula. Anak saya dua minggu berturut2 ulang alik ke klinik sbb kuning. Doctor sarankan mcm ni, plan taknak bagi susu formula. Tapi demi kebaikan anak, saya ikut saranan doctor. Once kuning dah takda, saya stop susu formula and bagi fully breastfeed. Mommy jgn stress okay ❤️

selain kerapkan menyusu , kerap basuh muka anak dgn air paip . dgn temperature air paip . atau guna kain basahkan utk lap muka anak . mcm sy , dari 164 , dlm 3 hri turun ke 65 discharge trus . sbb jaundice ni , mksudnya demam kuning . perasan tak bayi kuning , bdn dorg panas . panas mcm demam . ahh itu jer sy buat . cubala .

𝚔𝚎𝚛𝚊𝚙𝚔𝚗 𝚖𝚗𝚢𝚞𝚜𝚞 𝚢𝚎..𝚖𝚌𝚖 𝚜𝚢 𝚍𝚕𝚞 𝚍𝚘𝚌 𝚜𝚞𝚐𝚐𝚎𝚜𝚝 𝚋𝚐 𝚋𝚋𝚢 𝚖𝚔𝚗 𝚟𝚒𝚝 𝙳 𝚍𝚛𝚘𝚙..𝚊𝚕𝚑𝚖𝚍𝚞𝚕𝚒𝚕𝚕𝚊𝚑 𝚔𝚓𝚙 𝚢𝚎 𝚝𝚛𝚞𝚗

kerap susu lgi2 klu susu dada cpt trun tp ni alternatif sy guna utk trun kuning baby. sy guna tasnem trub. alhamdulillah. cpt trun. dgn kuasa allah. insyallah. ikhtiar slgi blh. klu kita rasa mmpu, beli lah. jika tidak. truskan myusu ..kerapkkan. biar anak berak banyak.

awak kene pantang halia kunyit lada hitam lgi2 jamu. bnda ni pns. nt kuning lg tinggi. kalau bakar ikan. bia bakar ikan lumur garam. xyah halia kunyit dll lgi. mcmtu juga sayur air pun. sawi lobak putih bwg putih xyh halia ..

pengalaman saya, bg susu bf + fm, titik air anggur sikit dlm mulut bby.. seminggu dh xde kuning.. ada org bg petua mndi dengan daun kucai, tp xpernah cuba. sis try n error je.. elakkan mkn halia kunyit tu smua dlm msakan

mse ank ptme dan kdua sye, sye bg susu karihome utk bg die bnyk lgi berak, sbb bile bby bnyk berak die trun kning nye… lps da trun kning pd bacaan normal bru sye stop kn… bg pon jgn kerap shri skli ke 2x ok dah..