Tak tahu nak makan apa

First pregnancy, week 6 sampai sekarang week 11, makan je muntah. Sampai tak tahu nak makan apa. Tak boleh bau nasi dan certain food lain. Berat makin turun risau kat kandungan, tak dapat cukup nutrisi 🥲 ada tak cadangan atau nasihat macam mana nak naikkan selera makan? Kerja pun asyik mc je sebab kadang tu tak larat nak bangun. Pls buntu nak makan apa.

9 Balas

Saya try n error sis. Dari benda berangin, masam dan manis. Yg saya ngam manis2. Tapi saya kurangkan. Benda berangin saya kurangkan terutama sayur kobis dgn pucuk ubi. Teruk saya muntah2 kalau makan. Benda masam pun tak ngam 😂 roti2 kuih2 takmau masuk jgk sbb pakai yis. Bila muntah tu masam je. So tau dah, mmg tak boleh. Dalam masa skrg ni sis kena sabo banyaklah ya

kena rajin try n error..kena pksa diri tuk mkn .sbb ms awl kehamilan ni bby nk build blm ckup sifat dan sempurna perlukan byk nutrisi vitamin dr ibunya...mcm.sy blh makan bubur ayam je dr marrybrown dan bubur ahmad..+mc d tp tu ms tahun 2019...mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

i feel u sis, selalu mc🥲, skrg da malas pker, unpaid je lah. saya try makan benda mcm roti pita, sandwich, telo mata letak sos cili n mayo sikit atau pon daging² bakar atau steambot. tp yg saya makan tu bukan fast food ya, homemade. saya DGM lg stress nak masok apa dlm mulut

same la ..sy dr awl ngandung ,ade teringin mkn tu ni ,tp xbnyk ..then asyik muntah ..smpai skrg pon ,da masok 14w ,rse mcm lapau tp xboleh nk mkn ,kadg mkn jugk then nnti munth blek ..sllunye mlm la munth terok ..n pgi² ..🥺🥺🥺

sama lah saya. dua kali 2 klinik mintak drip risau kat kandungan. asyik makan buah je, kakak saya kata kalau tak boleh makan nasi try mihun pama tu. sbb dia tak sama macam maggi, dia mcm mihun sup express je

Saya pun mcm tu sis sampai week 15, last sekali sy ikhtiar dgn minyak cajeput tu alhamdulillah makin berkurang alahan. Tiap masa duk sapu je minyak tu kat badan.

Mcm kite dlu tkleh msuk lnsung nasi lauk. Kte mkn nasi goreng, mi goreng , roti2 bru la boleh msuk skit

sama. saya makan Mihun dan mee je. makan tembikai

makan buah2