Kandungan 11 weeks

Saya first pregnant nak tanya kalau ada sesiapa tahu petua untuk kurangkan alahan saya tak larat and penat asyik makan je nak muntah loya ..tak larat semua benda malas nak buat asyik nak baring je ..bila makan muntah masuk dapur muntah sampai lembik da badan nak makan pun takde selera🥺boleh share tak petua kurangkan alahan #seriusnanya #firstbaby #firstmom

15 Balas

saya tak ada petua..sungguh,saya faham apa yg mmy lalui. sbb saya pun melaluinya juga di awal trimester 😢. saya makan apa yg saya rasa selera nak makan. selama 4 bulan saya hanya makan buah² dan keladi sahaja. air kosong pun tak boleh minum,mesti muntah. jadi saya minum air sanquick dan jus buah sahaja. makan ubat pun dgn air sanquick. nasi,lauk pauk semua tak boleh masuk. mesti muntah. sakit kepala 24 jam. lembik badan di buatnya.mmg asik terbaring jelah. selera makan hilang terus. mujur suami dan anak² memahami keadaan saya yg tak boleh memasak. anak² hari² lauk telor je 😅. terkadang oder food panda untuk anak². suami balik kerja,dia tapau makan. dia belikan saya macam²,saya makan juga siket,buat alas perut..tapi tulah..akan muntah balik. bertabah lah ye mmy,semoga menjadi ladang pahala untuk kita 🤲🏻❤️

2y ago

sama apa yang saya rasa kadang muntah sampai angin jer yang keluar

Sy awal2 pregnant 5-7 weeks alah teruk. 8weeks to 10weeks kurang. 11weeks and now 12 weeks makin menjadi2 alah ni. Makan muntah. Bising muntah. Bau2 yg tak kena pun muntah. Stress dah sy. Seminggu berat turun sampai 2kg dah. Hb makin turun. Makin lembik. Ni kandungkan anak kedua. Anak pertama lebih teruk setiap minggu kena tahan hospital. Harap alahan kita semua tak berpanjangan

2y ago

semoga awak dan kandungan sihat selalu 🤲🏻❤️

saya pun tau sis.. kena tahan .. dh masuk 13 weeks nnti okay lah tu.. dh boleh mkn sikit.. sy mkn buah je kalau lapar.. jgn biar perut kosong.. sy slalu kalau habis mkn .. sy duduk je dulu sampai 30 minit mcm tu.. baru angkat lepastu baring.. takde rasa nk muntah kalau buat mcm tu.. mkn roti ke biskut ke dgn air panas waktu pagi.. hehe.. mkn bubur utk elak perut kosong ..

2y ago

Terima kasih sudi share 🥰semoga urusan kita dipermudahkan aamiin🤲

nurse cakap ibu hamil yg ada alahan hormon mengandung tinggi dan kuat pegang baby, ibu yg xde alahan seperti sy, kurang hormon mengandung sbb itu sy dah 2 kali bleeding, insecure betul sy😔 jadi bertabah la dengan alahan yg memberi kebaikan pada kita, cuba try hidu buah2an citrus macam limau nipis

2y ago

Alhamdulillah masih ok kene consume Duphaston

takde petua sis. ni semua depends on badan masing². sy anak 1st alahan sampai masa nak beranak. now anak ke3, still alahan teruk walaupun dah 14weeks. nak makan pun tak tahu dah nak makan ape lagi. semua takboleh bau.. 😂 hopefully mommy punya alahan cepat kurang ya.. kena kuat utk baby 💪💪💪

2y ago

thanks🫶🏻

Saya dari 1st pregnancy sampai yg ke-3 ni pon mmg jenis mual teruk sampai telan air liur sendiri pon rasa nk muntah. Tapi boleh amalkan kurma..makan sikit2 je tapi kerap makan..mkn buah as snack kita..minum air kosong pon minum sikit2 tapi kerap.. in sha Allah boleh cuba ye

2y ago

terima kasih sis sudi share

sis, itu normal klau kandungan awal lagi sis, sya 12weeks masi lagi loya muntah2 dan perut cepat. lapar, klau sy lapar sya trus mkn sis biar sya munth balik yg penting bila sy teringin nak makan sya akan mkn terus nanti tmbh teruk klau x makan langsung.

Xda petua utk kurang kn sis mmng lumrah ibu mengandung lagi2 awal kandungan,,sy pun truk juga xda selera mkn dri 6w smpi msuk 10w,,5kg berat turun,skrg alhamdulillah ok da msuk 13w

saya alami dari trimester pertama sampai akhir .. teruk sgt. lost weight. minta maaf xdak petua .. masuk wad, DR masukkan air, vitamin . ok sikit.baru dapat makan wlpun sikit .

ambil ubat tahan muntah. loya akan tetap ada, tapi muntah akan kurang. sy boleh telan buah tembikai je. bila muntah pun rasa tembikai, xperit sangat. nak makan apa, order je.