Kurang Selera Makan

Assalamualaikum, hai moms sekalian. Saya pregnant dah 7 minggu. Masa dapat tahu tu kandungan dah 5 minggu, alhamdulillah takde mual-mual sampai sekarang cuma ada rasa nak muntah tapi boleh tahan lagi dengan minum air atau makan kuih bagi hilang rasa nak muntah tu. Start minggu ni selera makan takde, lapar tapi tak tahu nak makan apa ☹️ kadang makan nasi separuh senduk kicap dengan telur dadar sikit. Kiranya sebelum ni makan nasi separuh sekarang separuh senduk. Saya risau pada kandungan. Dalam masa 2 minggu boleh turun berat sekilo. Ada apa-apa cadangan atau nasihat bagi tambah selera makan tak?

12 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Waalaikumussalam sis. Saya pun preggy kalini tak selera makan. Mood pun ke laut, asyik nak nangis je. Semua benda tak nak buat termasuk la makan. Tapi saya cuba juga makan, especially buah. Saya makan bubur,minum jus mamariam utk bantu kurang kan rasa tak selera Dan mual tu. Kadang2 tu teringin nak mcm2, tp bila suami belikan taknak pulak lepas tu. Rasa teruk sgt. Tapi alhamdulillah makin hari especially dah masuk second trimester dah makin okay alhamdulillah. Take care ya sis💕

Baca lagi
3y ago

Samelah, senang sangat menangis. Makan pun susah, suami usaha jugak beli apa yang teringin tapi end up dia yang makan habiskan. Kita makan dua tiga suap je. Aamiin aamiin mudah mudahan saya macam sis jugak masuk second trimester nanti ada selera makan. Thank you for the advice ❤️

Mcm sya sis..awal pregnant semua brng nak mkn.pun tk ada mual ap3 tp menginjak 6weeks selera mkn hilang .mcm perut rasa kenyang sj padahl blm mkn.mulut rasa tk seronok tngok mknan.ntah lah knp..tp susu tk skip lah minum awal pagi sblm sarapn..mkn pun kena paksa lah demi baby..kn.

3y ago

Aamiinn thank you for the tips sis 💪🏻❤️

Saya bru 6 week memang tak dah selera mkn. Tpi perut cpt sangat lapar. Kdang2 pksa mkn biarpun rasa mcm nak termuntah. Telan mknan smbil mnum air bnyk2. Terpksa paksa diri mkn sbab klau lapar hbis 1 bdn bergegar.

3y ago

Saya kadang-kadang macam ni. Seksanya nak habiskan roti pagi2. Sulam dengan air kosong. Paksa telan sebab nanti lapar. Marilah kita cuba lebihkan buah buahan 💪🏻

Saya pun sama hilang selera makan, baru 6w.. kadang2 minum air milo cicah biskut aje, makan buah.. rasa lapar tapi tak tahu nak makan ape, asyik loya aje tapi tak muntah pun😌

3y ago

Tekak ni memilih, beli biskut or roti tpi minum milo je dh kenyang. Makan sekeping tu sejam nak habis kan huhuhuu.

VIP Member

normal sis, adik ipar saya lagi alergic makan tak makan ayam daging kalau makan muntah..tapi dia hanya ambil ubat tahan muntah dan zincofer yg kk bg.

3y ago

Aah sis,advise dari dr juga lagipon dia dapat tu selepas masuk hospital..awal kandungan x selera makan dan air kurang dalam badan

Akk beli mcm2 buah..simpan stock dlm peti..tukar2 mcm sbb mood selera bertukar2..nasib baik blh mkn roti goreng celup telur..kalau x teruk lah lapar..

3y ago

Semalam buat jugak telur hancur makan dgn roti, yang habisnya roti telurnya tolak tepi. Suami cakap tak apalah janji makan. Buah tembikai boleh makan ke?

VIP Member

Adik ipar da bersalin 14/12/19alhamdulillah walaupun dia vegeterian tapi berat ank dia normal

3y ago

Boy

Normal sis..elakkan makan benda pedas..bersantan..Makan sikit tapi kerap..

3y ago

Tu laa lepas je tahu pregnant, samyang semua dah tak boleh makan. Dah laa baru shopping 2-3 bungkus jenis samyang sebab saya memang suka pedas. Ber huhuhu je laa mampu. Thank you for the tips sis

VIP Member

makan kekacang ibu mengandung untuk hilang rase mual..

3y ago

Thank you for the tips ❤️

Sis maybe can try choc? Kalo da x leh telan food lain

3y ago

Doktor pun ada suggest chocolate bagi tambah tenaga. Beli tapi makannya belum tentu huhuhu