kurang selera makan

Hai mommies. Nak tanya, ada tak kat sini yg kurang selera makan? Macam saya nak makan nasi pun tekak tak selera. Rasa loya. Susu pun kadang kadang je minum. Ada suggestion food lain tak yg boleh dimakan? #8w preggy

21 Balas

Saya 11weeks , tak penah minum susu dari tak preggy lagi , mmg anti dengan susu🤮😂 haah sama la nasi tak boleh masuk , benci tengok nasi haha , saya law selera .. mkn bihun pama hirup pulak kuah panas2 sedapppnyaaa tapi jgn selalu .. kalau tak mkn gastrik .. kuatkan jugak mkn apple strawberi kurma madu sticks .. makan kerap kali .. sometimes sekali mkn 2 suap je lepas tu stop .. bunyi perot mkn lagi 2 suap..

Sme la sis, sye mule2 cmtu jgk, tp sye pksekn dri utk mkn, sye mkn roti cicah air milo pns, tu je yg blh telan.. Lau xmkn lg trok nti sis, lau dh start ade angin dlm bdn, tu sbb kite blh jd loya nk mntah n pedih ulu hati, btter sis pkse la mkn, wlpn xde slera, skrg2nye ade jgk mknn dlm bdn, sye fhm cmne keadaan tu seksa sgt.. Sye hrp sis kuat ye, awl lg ni..

Normal sis. Saya masa early pregnancy pun macam tu. Sis boleh cuba makan buahan macam tembikai merah, tembikai susu. Segar je tekak. Semoga di permudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan bersalin nanti ye sis. Aamiin 🤲🏻💕

Msa 1st tri.. Sy pn mcm tu sis.. Len lgi xda selera.. Len lgi alahan truk.. Tpi p'tghan 2nd tri.. Alhmdulillah b'tmbah baik.. Try sis mkn buah2x.. N try mkn y b'asaskn mee/meehun bgtu..meehun sup.. Soto/bakso.. Hehe..

sy dri awal kndungan mmg xde.selera mkn apa pun x bley msuk , tpi tu biasa sis nnt kndungan dh bsar dh smua alahan ada yg hilang ada jgk yg x ,, sy skrg dh 23week alahan smua dh hilang mkn pun selera gile 😂

sy pn sma..skrg dh nk msuk 15 week pn mkin truk..lps mkn dok dlm sejam tu msti akn mnth blik..dlu pgi2 ja mnth..skrg pgi mual ja..mai ptg n malam satu mkanan pn x blh trima

4y ago

Sama dengan saya dah 14 minggu makan, muntah..xkira pagi ptg malam..makan buah pun sama..minum air kosong pun boleh muntah..

Sama la sis hmmm. Dlu awl2 bnyk makan jee ni dh msok 6 7 week mule xde selera mkn. Tp perot lapar. Bile mkn nk muntah. Lidah ase pahit je stiap masa😢

Sama mcm sy dlu smpai berat tutun..klu xlalu mkn nasi bleh tukar ke mee,mihun..klu xlalu jgk blrh ambik roti 2 keping + jem...Ambik buah2an..

sya fisrt trismester tu pun mcm tu..tpi doktor sarankn makan buah gantikan nasi..or makn oat ke..janji perut terisi..xelok klu kta xmkn apa2..

Sy pun mcm tu awl preggy.. x lalu mkn nasi dan lauk pauk. Sy cuma berselera mkn mee goreng dan buah2an sja