Brg apa dh beli geng EDD Januari

First mommy here. Korang yg edd bulan 1 kan. Ada yg dh start beli brg keperluan bby & pantang ke? Ada list tak? Ada yg sudi share listing? Sy masih blank xtau nk start beli bila. Sbb kalau nk beli sekaligus dekat2 due nnti risau. Nnti last minute mesti ada lgi yg kurang. Dh google2 jgk tapi kadang listing di search tu lebih kpd kehendak bkn keperluan yg betul2 perlu rasanya. Kalau ada yg sudi share alhamdulillah. Tq in advance.

21 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

**SENARAI BARANG ADIK😘❤️* 👉 *PAKAIAN* * baju lengan panjang * baju lengan pendek * seluar panjang * seluar pendek * sarung tangan * sarung kaki * barut * kain bedung 👉 *LAMPIN* * napkin baby * pin baby * pampers * tisu basah * detergent * nappy krim * nappy liners 👉 *MANDIAN BABY* * sabun mandi * shampoo baby * bedak bayi * baby lotion * minyak baby(telon/yuyi) * tuala mandi * cotton buds * cotton balls * baby cot sheet 👉 PENYUSUAN * botol susu * berus pembersih botol * breast pump * cooler bag * nursing bra * nursing pad 👉 *KEPERLUAN TIDUR* * set tilam * selimut baby 👉 *SET BERSALIN IBU* * set berpantang * bengkung * baju lengan panjang * tungku * kain batik * pad * stokin tebal * minyak panas/bum/vicks * kasut selipar * tulaa mandi 👉 *SENARAI BARANG(Dalam Bag)* * buku pink * ic * baju/ baju sejuk * kain batik * tudung * stokin * baju dalam / seluar dalam * peralatan mandi * tuala mandi * bedak (sikat) * maternity pad, pad biasa, breastpad * selipar * bag plastic * minyak angin * getah rambut 👉 *SENARAI BARANG BABY(HOSPITAL)* * Pampers saiz new born * Baju siang dan malam (panjang) * Seluar siang dan malam (panjang) * Mitten & booties * Bedung * Barut * Selimut * Tuala mandi baby * Tuala muka * Tisu basah * Keperluan barangan mandi baby * Bedak, baby lotion, baby oil * Minyak telon * Napkin * Diaper bag 👉 *EXTRA BARANG BABY* * stroller * car seat * baby carrier * diapers bag Semoga bermanfaat 😊

Baca lagi
2mo ago

thank you share

Hai..sama edd januari🤗..sy 25/1..belum beli apa2 lg sebab nak tguu scan lg sminggu lebih nie..haritu scan xnampak lagi gender baby.. nanti bila sy komfem gender baby bru syok shoping kn..xsabar rasanya nk shoping barang baby🤭..yg masuk troli cart shopee pon byk dh pilih2..sy tgk utube je pengalaman2 mommy2 lain packing dan penyediaan brg baby..ada juga yg share barang menyesal dibeli,mcm baby cot..sy baru nk beli cot xjadi la pulak..cadang nk beli katil single jela cantum dgn katil queen..pastu beli penghadangnya...skrg tgh mencari2 breast pump..tp nak beli yg bawah 100 dlu dan yg manual tadah tu 1..semoga journey pregnancy kita bjalan lancar dan selamat🫶🏻🫶🏻

Baca lagi
2mo ago

Hehe sy 31/1 pun tak beli apa lagi. Nak belii risau macam awal sgt. Sbb ibu pesan kata jangan beli awal. Kalau tak beli awal, susah nanti barang mesti banyak yg tertinggal. Tapi eksitedd nak shopping barang baby. 🫣😂

sy lepas detail scan tu trang tang tang nampak gender dah. 😅tp start beli siket² masa 6bulan. sebab 1st mom jadi persediaan tu belum penah ada barang baby.. incase kalau terbersalin awai or apa². sy beli ada yg preloved juga xsemua baru sbab baby ni cepat membesar.. dapat berjimat. kalau beli beriya pon nanti takut ada yg xsempat muat pakai. hehe kalau nak beli pakaian tu jgn semua 0-3 newborn sbab kita xjangka besar mana baby kita deliver nanti 😂 baju eksklusif comei² jangan excited geram sgt lah baju jalan² tu sebab 2bulan lebih kita n baby tempoh berpantang. paling keluar utk check up atau urusan tertentu je. sekian 😆

Baca lagi

Hai ank no. 2 edd 19/1 here..org tua2 biasa suruh beli nk msuk 7 bulan..tpi ok je klau nk start skarang..sye suggest beli 1 pek pampers NB n saiz S, baju unisex dlm 8/10 psg (bole cmpur 0-3 @ 3-6month), barut 4/5 psg, sarung tgn kaki n topi 5/6 psg, kain bedung 3/4 helai, towel bby, napkin, minyak bby, wet tissue, mandian bby, cotton bud kecik, tuam bby..semoga dpt membantu mmy🫶🏼masa bnyak lgi mmy bole je beli sikit2..utk baju, sarung tgn semua tu bole tgk kt shopp** bnyak yg murah2..

Baca lagi
2mo ago

ehhh..kita sama edd 19/20..hahaha..thank you for the list..boleh la agak apa barang y nak beli dah

Saya pun due bulan 1 tahun dpn tapi ni dah 2nd My bby 🤭 . saya beli barang masa 1st bby haritu , kandungan 8 bulan . tapibaju beli 7helai untuk siang 7helai untuk mlm.. sarung tngn dan kaki pun MCM tu , topi beli 4helai je .. bedung bby beli 2helai , barut Baby tu 4 pun dah cukup .. bab nye Baby ni cpt membesar tau , kadang 2mnggu ke 3mnggu gitu badan Dorang dah comel2 semacam .. itu saran saya laa untuk kamu higihi .

Baca lagi

saya due date 11/1/24🤭🤭saya da beli brg2 baby.warna beli yg baby girl n boy boleh guna sbb nnt 8bulan da tak larat nak jalan beli brg baby.ikut mommylah semua..sbb tu kdg boleh jd terapi buat kita..ikut masing2lah nak beli awal atau nak tunggu 7@8 bulan..apa2pun semoga semua dipermudahkan urusan persalinan kita semua...insyallah aamiin

Baca lagi

saya 31 juga♥️♥️..anak ke 5, guna barang anak ke 4 ja..😁..saya setuju, beli betul2 perlu sahaja, pump susu sy sugest beli ja letrik trus, nnt guna manual, last2 xlalu nk pump, terpksa beli plak letrik punya.membazir.beli set tilam baby, biar bileh guna sampai 1 taun lebih, jgn bli kiut miut sgt..

Saya dah start beli sikit2. Tilam, barut 2 helai, bedung 2 helai, baju3 helai, set topi sarung kaki tangan 1, tuala mandi 2 helai. Tunggu next month punya gaji akan beli lagi sikit2. Listing ada buat jugak. Boleh pm kalau nak saya punya listing barang baby.

2mo ago

1. Baju new born Lengan pendek seluar panjang 2 Lengan pendek seluar pendek 2 Romper panjang 3 Romper pendek 7 2. Pameprs new born 3. Sarung tangan dan stokin 6 set sarung tangan dan kaki 5 set sarung kaki 4. Topi kepala 3 5. Wet tissue 6. Bedung 5 7. Barut 3 8. Sapu tangan kecil 6 9. Towel mandi 1 sekali dengan hat 2 biasa 10. Selimut 1 11. Botol susu 12. Changing mat 13. Tub mandi 14. Kapas mulut 15. Sabun mandi 16. Toiletries ( set travel) - saya beli set carry junior punya 17. Bedak 18. Baby lotion 19. Minyak baby Telon Yuyi Viks 20. Tilam baby 21. Set bantal 22. Berus botol 23. Pump susu 24. Starilizer 25. Nail set 26. Milk collector

due date 11 jan,setle beli brg baby,anak ke3 pengalaman lepas 7 bulan brg baby dan barang mak dh ready bw merata,mudah!!set pantang beli lepas bersalin,sbb xsemua set berpantang guna nanti,yg penting keperluan baby n mak masa dihospital nanti dh complete..

haii sy ponn geng edd january . belum beli apaa apaa lagi , lagi confius nak beli apaa . even second baby jarakk first 7 year pon masih blurr lagi . next week nak detail scann, dah tahu gander baruu boleh pikir and listkan belian barangg untuk baby nanti .