Berpantang

Boleh tlg list sikit tak brg untuk berpantang yg betul2 penting. Saya sekarang dah 8 bulan tak prepare lagi brg untuk pantang, masih survey2. Harap ada yg sudi share brg apa yg patut beli untuk berpantang… Lepastu nak tanya , pil phytonatal dari nona roguy tu penting tak nak beli? Bertangas n bertungku tu penting jgk tak? Kalau tak buat bertangas n bertungku ni akan jd ape? Sorry banyak tanya, confius nak beli brg berpantang

3 Balas

Hai sis, pil phytonatal tu okey bagus utk melawaskan najis tpi pil tu agak mahal. Klu sis mampu boleh beli. Option lain sis boleh beli ubat pelawas najis di farmasi nama Senokot. Ubt tu murah, mkn 2 biji sehari. Mmg 40 hari berpantang tu sy mkn dn xde masalah nk membuang. Sis prepare pad lebih sikit sbb kita heavy period lepas bersalin tu. Utk tungku boleh cari batu sungai agk2 besar 2 penumbuk. Balut dgn kain perca dn 3 4 helai daun mengkudu. Bakar atas dapur gas. Dh suam2 boleh sruh suami tlg tungkukn. Bertungku bgi sy bagus. Dpt hilangkn sakit2 bdn. Lenguh2. Kecutkn rahim dgn cepat. Jamu2 semua sy x mkn sbb ank ada kuning sy pulak fully menyusu bdn. Sy fokus mkn mcm biasa je. Mkn nasi sayur ikan. Jgn berlapar. Harap membantu ye.

Personally untuk saya yang betul2 penting, pad dengan nursing bra je. Selebihnya tak wajib. Saya tak buat semua tu (tungku, tangas, pilis param, pakai bengkung, mandian herba). Yang ni lebih kepada preference masing2. Alhamdulillah saya dah 2y++ lepas bersalin. Yang penting masa pantang ni, awak jaga kesihatan mental dan fizikal. Dapatkan support daripada husband and family members. Minum air secukupnya. Makan/minum jangan catu. Amalkan diet pemakanan yang seimbang. Elakkan makanan yang awak alergik. Itu sahaja. ☺️

5mo ago

betul2..sy pun sama takde buat semua2 tu.. yg penting makanan cukup nutrisi selalu.. mak dapat anak pun dapat manfaat

Saya beli bengkung, mandian herba jer. Tungku guna tunggu batu (dah ada kat kg) beli pad jenis seluar tu dan nursing bra