Brg keperluan bayi 6 bln…

Hi, boleh tak mommy yg ada pengalaman share barang apa yg patut beli utk keperluan bayi nak makan nnti? Lebih kurang sebulan lagi bayi saya dh boleh start makan, tapi saya confuse apa patut beli dan tak. Risau membazir

2 Balas

Food processor/hand blender, cuma kalau hand blender ni dia takde function steam lah kan, tapi kalau ada steamer lain guna tu je pon boleh. Beras baby, kalau saya dulu guna mylittlegrain punya brand Mangkuk, sudu plastik yang baby friendly lah. Fruit feeder kalau ada pon nice, nanti bagi buah lembut masuk ikut tu je. Google 4-days rule punya guide makan baby, bagus tips ni walaupun agak renyah, tapi berkesan untuk anak tak picky eater kelak. Beli yang tempat buat ice cube tu jika mommy rasa perlu untuk frozen kan yang dah kukus lebihan tu, so esoknya boleh just panaskan je.

2y ago

Thank you sis for the info 👍

hi mommy. mommy nak list atau recommendation product perlu ada? kalau tanya recommendation,pada sy food processor perlu ada sebab fp ni multipurpose. steam,blend,reheat. nak masak nasi baby pun sy guna fp. masak sekali dgn sayur lauk pilihan. dah settle,blend je sekali. mudah dan tak banyak kerja.

2y ago

Hehe kalau boleh bagi list pon ok. Food processor tu awk pakai brand apa