Still in truma or overthinking ?

Every morning or lepas bagun dari tidur mesti rasa macam nak kencing dan takut nak pergi tandas. Sbb pernah gugur dulu ? skg ni pregnant 5 bulan 1 minggu, tapi almost everyday akan rasa takut benda yg sama berlaku. Macam mana nak rasa hilang takut ni eh ? ?

11 Balas

Rupenye bkn sy sorang mcm sis n yg lain. Sy pon pernah miscarriage masa tu msok 3bln. Alhamdulillah, skrg preggy 6bln. Tp Sy sgt trauma n fobia. Setiap kali rasa ad vaginal discharge, sy akn ingt tu drh n cpt2 pergi check dkt toilet. N still akn overthinking benda yg bkn2. Now alhamdulillah slowly sy dpt kurangkn paranoid sy, amalkan zikir ALLAHUMMA YAMUSAWWIR, YA KHALID. smbil usap perut. InsyaAllah akan tenang. 😊

Sama la sis. Baby gugur masa 15 minggu cukup sifat dah tunggu nak besar je. Depan mata pulak baby turun memang sedih tu lebih dari sakit. Sampaikan meroyan nie pun saya dah pregnant 13 minggu kadang terfikir bukan bukan jugak tapi saya cuba positif. If sis rasa tak tenang banyakkan doa. Mintak baby sihat , membesar dengan baik. In sha allah

Positive thinking sis. Allah dh atur yg terbaik. Allah maha penjaga. Bersangka baik. Ini adalah rezeki yg allah janjikan utk kita. Saya pun pernah fobia mcm sis. Tapi setiap kali ke toilet mmg cekal hati sbb was2 & berburuk sangka tu mainan perasaan. Sekarang alhamdulillah dpt tepis perasaan tu dgn sokongan dalaman sendiri & suami

Sama lah trauma..sampai kan setiap hari google tengok apa yg x blh di makn ..apa yg x blh di buat..so akk byk kan berehat.kurang berlasak...padahal ank dh 6 org..sbb dl x pernah gugur walaupun mkn mcm2..berlasak sana cni..faktor tua kot..x blh buat mcm dl..alhamdulillah skrg dh 31w..cr penutup di hari tua..😊

Klau sis slalu stress pon xelok tok baby lam perot...cuba untk pk bnde2 yg menyenangkan hti sis, leps tu brdoa byk2 smoga Allah lindungi ank sis tu...insha Allah tk ap2 😊

Btl.. Mmber sy pun Ada bgthu mmber dia gugur msa Kencing.. Sy pun risau jgak Tpi skg sy akn pg toilet klu btl2 Rsa dh xtahan sgt.. Lg 1 jgn meneran msa Kencing tu..

Sama la..trauma..sy 2x gugur b4..walaupun dah 32w tp kdg terlintas juga. But sy serah pada Allah SWT.

kuatkn mental. byk berdoa kat Allah. nyawa tu milik Allah. bahaya stress tau sis. bykkn bercakap dgn baby.

Banyak2 bdoa ,stay positive selalu ❤ semoga ibu dan Kandungan baik2 aje Aamiin..

terima kasih semua bg nasihat kat i.