nak tumpang luahkn perasaan?

Due period spatutnye 3/1 ary tu tp x period...start Dr hjg bln lps memang sakit pinggang ngn perut yg x boleh bwak bincang?.....ary2 suami tnye 'syg da period' Sy jwb 'blom' Suami ary2 ckp ' ade baby dlm prot syg ni' Sy diam sbb xnk ltk hrpn terlalu tnggi Smpai la lewat period yg ke 15 hari...keluar cri brg dapur sikit...suami ajak g farmasi sy tnye dy' knp b demam ke' sbb dy mmng jenis susah nk g klinik...Dy mmng bli Panadol kt farmasi...Dy jwb 'x ,b nk cri sstu'...sy pon buat xtwu jla...rupanye dy beli PREGNANCY TEST sumpah mse ni sy nak nangis?...sy ckp ngn dy'lau xde mcm mne?' ...Dy ckp 'lau xde xpe la blom rzeki lg,bley cbe lg kn syg?(sambil senyum).....da keesokan harinya sy PERIOD?...suami da g kje sy bgtwu dy..'xpe nnty cbe lg ok'itu jwpn dy?lps bg twu dy ade cll sy tp sy x jwb sbb takot...sy risau balik kje dy badmood ke ape...tp Allah maha penyayang dy balik kje dlm keadaan penuh senyuman? msok2 rumah ckp 'sokey syg, kite cbe lg ye(ambil cium dahi sy ? sikit airmata dy pon xtrun mgkin dy xnk tnjuk sbb Lau dy nangis sy lg laaa banjir ,sy ttp nangis jugak?).. Alhamdulillah suami sngt memahami...Doakan sy dan suami dpt merasakan saat2 indah mcm awak2 semua ye...Amin

nak tumpang luahkn perasaan?
143 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kak saya pn mcm akak, nasib suami faham. Saya siap buat video maki org haritu dkt story ig. smpai mak mertua sy marah sy sbb memalukan keluarga. padahal sy bt video tu sb org sibuk tnya bila nk ada anak. saya ni bru kahwin bln 12 haritu. tapi setiap bln ada org tnya lepastu siap ckp org lain dh anak tkkn la hang tu tkmau ada anak. sy ni tk terfikir nk ada anak. tapi bila org asyik tnya saya jdi depression. biras saya pn kahwin lps saya dh mengandung. sy tk kisah pn ada anak ke tk kalau tkda rezeki sy, sy ambk jelah anak angkat sb saya pn anak angkat. bila org kerap tnya saya selalu menangis dkt suami bila nk ada anak, syg ni mandul ke? doc ckp bahaya klau sy anemia. tp lps sy jumpa kwn sy dia byk bgi nasihat jgn kita berharap, cuba dukung bby dia mana tau ada rezeki anak satu hari nnti. jgn negatif apa org kata biarkan. sementara tkda anak ni boleh enjoy jgn fikir nk ada anak lagi skrg katanya. lepastu saya ikut je mcm dia kata, family sy pn tk kisah. sy kerja siap angkat brt lepastu mmg positif selalu. tk fikir langsung apa org ckp. tk berharap nk ada anak. satu hari saya demam kena admit wad. doc tiba2 ckp tahniah awak mengandung. saya panic sb tk sangka sgt². betul ckp org kita jgn berharap nk ada anak. lagi kita berharap lagi Allah tk bagi. sama mcm kita nk bby girl tpi kalau kita berharap dia bagi bby boy. kadang² kita boleh cari masa kita utk bahagiakan keluarga dulu sblm ada anak, ada rezeki kita akan dtg. INSYAALLAH. skrg saya dah 3bulan alhamdulillah anemia pn dah okay tiba² darah okay. tpi saya risau sebab masa saya admit wad saya kena kayap skli. doc ckp takut kena baby boleh jdi pramatang/cacat 😔 saya harap sgt tk jdi apa². saya doakan akak & keluarga dimurahkan rezeki dan insyaAllah akk ada rezeki anak nanti. Aminnn

Baca lagi

Sabar ya nanti adalah tu . Cuma lmbat atau cepat je. Sya pun mcm awak gak . Mula² period lmbat 3-4 hari tu normal bgi sye . Tpi skli tu lambat dlm 10 hri lbih kurg . Beli pregnancy test check double line tapi line lagi stu tu samar² , 2 hri lpstu sye period . Sye pi klinik tnye .. doktor soh check air kencing .. dpt kputusan negative . Kecewa gila mse tu🤣 da rse terbagi harapan pda dri sndri . Pjuk diri ckp pde dri sndri " x pela awal lagi" tapi pada masa yg sme kecewa . Lpstu next month , period x dtg . Tpi lewat skit je dlm 7 hri gitu la. Pada masa yg sama, ya allah , badan ni x laratnye rse nak pitam .. skit kple jgn ckp la skitnye aii rse nk baring je .. mual² lgi .. ngadu kt mk n suami rsa tak sihat .. ptg tu jgak pi klink sbb pkir kene keracunn mknn .. lpstu pi klink check air kncing .. sbb mak ckp da lewat period .. mak tgok sye skit lain mcm. Doktor soh check air kncing .. dpt kputusan positif ... Part lawak nye suami konfius postif nan negatif .. dy yg amik result tu dy cakap xde . Lpstu dy tnye positif xde kan .. lpstu sye tgok kptsan n ckp nan suami positif tu kira adaa laa.. smbil sengih tak larat nak gelak da .. suami terus senyum smbil tanye "yeke ? betul ke ? " . So, jgn ptus harapan ya , usaha lgi . Bila da ada . Bnykkn rehat mse awal2 tu .

Baca lagi

Takpe sis...cuba lg...insyaAllah ada rezeki...sy pun mcm tu jugak sblum ni...period lewat 9 hri...masa tu mcm confident laa pregnant...cuma tak cek upt je lg...1 mlm tu lpas mkn mlm kt lua,singgah farmasi...beli upt dgn niat nk cek masa subuh esoknya...skali smpai umah,perut rasa sakit,kaki n pinggang pun sakit yg tramat sgt...(act da sakit masa kt tmpat keje,tp sakit tu on off...)sy trus masuk bilik air,smpai menonggeng2 sy dlm tu..😂😂...then tetibe ada 1 darah kuar...sketul...tak bsar sgt...tp beza laa dgn ketulan darah period biasa...rasa nk nanges time tu...then trus je period sminggu..husband kata its ok...belum ada rezeki...tp sy agak kcewa sbb da cnfident pregnant..jumpa doct pakar o&g tnya pendapat doct,(sy kerja dkt hospital swasta)dia kata mungkin jatuh sbb sy agak bnyak buat aktiviti kot...so pasni kalau period lambat,better cek upt cpt2 n control aktiviti kite n kne jge btul2..bln ni late period jugak,3 hri lewat,sy trus cek n Alhamdulillah..+ve...😊😊..da 6 minggu..😊😊...insyaAllah...sy doakan sis akan rasa jugak pengalaman utk mengandung..😊😊

Baca lagi
3y ago

Amin

Sama mcm saya dulu, saya ada sakit. Memang tiap kali checkup doktor akan suruh saya buay x-ray utk tau perkembangan saya mcm mana. Tiap kali nak p x-ray mesti suami risau, dia usaha beli kan saya test pack tu baru p checkup. Tiap kali cek mmg satu line je. Sedih sangat tengok usaha suami mase tu. Kalau saya keluar dari bilik air tunjuk keputusan yg negatif dia senyum je, konon dia tak kecewa. Kata dia, tak salah kita cuba cek takut mase x-ray awak dah pregnant tp kita tak tau katanya 😢. Sampai lah mase malam raya, saya tak boleh cium bau masakan mcm rendang tu. Dia beli test pack lg yg ntah ke berapa kali agaknya. Dia minta saya cuba cek lg. Tak sangka malam raya tu dpt hasil dua line. Meloncat sayaa dalam bilik air sambil jerit jerit. Cuma nak ckp puan kena selalu fikir positif ye, saya pun penuh beharap dulu. Bila lewat period je mesti org sangka kita dah ada isi, tp bila period jd kecewa sangat. Tp Allah ada, kalau rezeki tu utk kita mesti akan ada juga. Cuma lama atau kejap je masa tu 😊

Baca lagi

Kisah sis lbh krg kisah sy. Tp bezanya sy dah ade ank 2 org hasil bersame dgn ex husband. Nie 2nd marriage sy. Mase mula2 kawen, suami sgt excited nak ank. Walaupon dah ade 2org ank kat rmh, mestilah husband nak ank sendiri Kan. Sy jns xksh, ade atau x. 4bln kawen, sy lmbt dtg period. Die sangka sy pregnant, SBB ade tanda2 kehamilan. Bile check UPT, negative. Husband sgt kecewa. Sy sbg isteri, slalu igtkan die. Main lah byk mane Pon, skill ape Pon, mkn ape Pon. Kalau Allah xnak bg, means kite xkan pernah dpt. SBB soal ank bkn urusan kite, cukoplah dgn kite berusaha. Jgn pernah ltkkan harapan yg tinggi pd sesuatu perkara, sejak Dr Tue husband xpernah ckp psl ank. Sy lega, hihi. Tp syukur alhamdulillah, thn 2020 nie. Stelah stahon 8bln sy berkahwin, sy positive pregnant. Allah yg aturkan semua, DIA tahu waktu bile yg sesuai DIA bagi. Jgn kacau atau pertikai kerja Allah. Allah xkejam. So utk sis & suami, sy doakan semoga Allah kurniakan zuriat yg soleh & solehah bila tepat pada waktunya. Aamiin 🤲

Baca lagi
3y ago

Amin

InshaAllah semoga sis dan suami dipermudahkan mndpt zuriat. Sya 9bulan bru dpt test 2line.. Bulan sblum tu cek.. Kputusan 1line sja. Asal sis lambat sis cek.. Suami pon happy suda sgka da ad. Tpi ke esokan nyea sya dtg haid. 😓 Suami hanya ckp blum ada rezki lagi.. InshaAllah cek bulan dpan lagi..alhamdulillah slpas 9bulan sis dan suami menunggu.. Skrg sis tnga berpantang sebulan anak girl alhamdulillah.. Kita selagi rahim masih ada. InshaAllah akan ada cuma jangan sesekali putus asa. Trus kan shja Allah sentiasa mngkbul kan permintaan kita. Cuma tnggu msa nyea kan tbaa. Sis amal kan jus mamariam baik untk dalaman.. Asbab dri jus mamariam dalaman sya normal buang sgla kotoran msa haid.. Slpas itu hadir la seorg puteri dlm rhim sis 😍 dugaan dan pengalaman. sangat indah pda waktu nyea.

Baca lagi

same la mcm sy dlu... lmbat priod dlm 3week jgk.. sbb sy jnis priod rgular...pastu suami tnya dh priod ke( tiap2 blan akan tnya soalan ni)..klau ckp x lg msti tsengeh2 kta ad bby... tp mcm biase pmpuan kan mmg la excited tp dlm msa yg sma xnk mghrap... esok tu plan bwu nk bli upt... tgok2 esok jgk dy priod time tu ase hmpanye... tp ckp dlm ati xpe xad rzeki lg...stiap bln hrp xpriod.. .. smpai thap dh xmghrap dh... pastu suami suh try mkn madu ajaib turkey yg wawa zainal tu... try bli sbtol lpas priod 13.8.19 sy stat mkn (sblm mkn sy cek upt dlu tgok xad)..lps tu bln 9 sy xpriod.. smpai 20hb bwu sy cek tgok2 psitif..alhamdulilah time tu xtkta pnye sonok..syukur alhmdulilah... btoi oeg kta slgi ad rahim kte msti blh ngndung... jgn bptus ase k.. cbe iktiar cra lain kot2 blh lkat

Baca lagi

Teringat moment2 masa ttc. Sy & husband pon sama mcm ni lah. Berharap sgt. Kalau period lewat sehari dua dah cepat2 nak buat upt, tapi tak penah naik double line. Bulan terakhir period sebelum pregnant tu mmg sy nangis habis2 sebab kita nak sgt pregnant, dan husband pun sgt2 mengharap. Husband pon kalau sy lewat period selalu ckp ada baby kat perut sy nie..walaupun sebenarnya takde ☺️ Walaupun husband kecewa sgt2 tapi dia selalu pujuk, selalu ckp kita usaha lagi katanya. Alhamdulilah next month nya ada rezeki mengandung. Sy doakan agar sis dan suami dimurahkan rezeki, dikurniakan rezeki anak dalam masa terdekat. Bykkan berdoa, bersedekah, dan byk kan bercakap benda yg baik2. Semoga murah rezeki sis dan suami ya. Aaminn ya rabbal alamin 🤲🏻

Baca lagi
VIP Member

Sabar ye sis , mudah mudahan ada rezeki sis. Masa sebelum mengandung sy pun mcm sis ,sampai suami cakap kan best ada anak.time tu dah putus harapan sampai tak fikir lagi ade rezeki ade,xde belum rezeki. Tapi mmang standby pregnancy test tu bnyak2 dekat rumah.Sampai xtrfikir dah nak anak,sampai stu hari tu dh sibuk kerja smoai demam trlalu kuat,xfikir ape smpai makan ubat ,pnadol demam xkebah sgt.,pergi klinik pun demam still tinggi try cek line naik 2 cair, xnak confident ,xlme tu mkin jdi pinggang xbole tegak ,batuk teruk. Check balik double cair jugak .tunggu lagi 2 minggu terus terang benderang,rupanya tu la hikmah bila bersabar sis. Sis sabar ja cepat or lambat mesti ada.Selagi kita ade rahim,bole lagi mengandung.

Baca lagi

Kawen dh brapa lama sis? Klu dh stahun ttc blh gi hosptal check kesuburan. Sy 8bln kosong. Kwn ada ajar skit cara nk cpt lekat. Lps bersama dgn suami, tros amek bantal/bantal peluk letak kt bwh punggung lepas tu angkat kaki & kangkang kan skit. Biar slama 40 minit bru basuh / plg elok tros tdo je supaya air mani td mengalir masuk kt ruang rahim kte. Sy dlu x tau. Lps kwn ajar dlm 2 bln tu bru lekat. Alhamdulillah. Lg 1 jgn stress2 msa bersama tu. And jgn fkr nk anak sgt. Rileks & enjoy je. Mcm sy dlu stress jgk sb mkck sy siap pegang prot ckp jgn merancang sgt. Tnya dh ada ke blom? Sy positif kan diri lps tu ckp kt diri ada rezeki adalah. Xde xpe. Smga sis dpermudahkan.

Baca lagi
3y ago

Amin